Многократно е обсъждана темата за повишаване имунитета на децата. Сега ще разгледаме още един ефективен начин – с кълнове от пшеница. Вече в много страни майките дават на децата си пшеничени кълнове, за да осигурят на детския организъм необходимите му вещества.

Защо са толкова популярни и толкова полезни пшеничените кълнове?

Отговорът е лесен – заради уникалния набор от полезни вещества и витамини. Те съдържат хлорофил, минерални соли на фосфор и калций, манган и цинк, мед и желязо, които са просто необходими за пълноценното развитие на организма и укрепване на имунитета. Съдържащият се в пшеничените кълнове провитамин А укрепва зрението, а витамин Д е отлична профилактика на рахита.

Съвременните диетолози не само потвърждават ползата на пшеничените зародиши за детския организъм, а и съветват майките да дават по време на обяд всеки ден на децата си по една супена лъжица пшеничени кълнове. Разбира се, не всяко дете ще поиска да яде това „лакомство“, затова опитай да ги смесиш с масло, прясно или кисело мляко.

Приготвяне на пшеничени кълнове

  1. Първо, трябва да си набавиш това, което ще покълва, затова иди на пазара и си избери пшеничено зърно. Защо да избереш, а не просто да си купиш първото, което ти попадне? Много е просто – трябва да намериш такова, което не е било обработено с вредни химикали.
  2. Второ, когато се върнеш вкъщи, трябва да измиеш добре пшеницата и да я накиснеш в чиста вода така, че водата да покрие всички зърна. След това иди да спиш или прави нещо, върши си работата – през следващите 8-12 часа не трябва да правиш нищо друго с пшеницата.
  3. Минаха ли тези часове? Добре, трето, излей водата, разпредели пшеничените зърна равномерно в съда, на един слой да са не повече от 5 зърна, и затвори с капака (не плътно). Общо взето, това е всичко. Остава да почакаш ден-два и ще се получат кълновете от пшеница. Единственото нещо, което трябва да правиш, е да следиш да не изсъхнат. От време на време ги пръскай с вода или слагай мокра кърпа отгоре.
  4. Четвърто, по принцип си приключила с приготвянето на пшеничени кълнове, но все пак трябва и да ги съхраняваш някак. И тук няма никакви проблеми. Постави ги на долния рафт в хладилника и ще си имаш резерв за 1-2 седмици. Най-важното е да не замръзват, иначе няма да са полезни.