Хвала и почести за онези детски градини, в които се отделя достатъчно внимание на физическото развитие на децата, в частност на каляването. Привикването на детския организъм към по-ниски температури, адаптирането му към по-малко комфортни условия се отразява и на имунната система на детето, като я укрепва, и на здравето му. Ако децата се каляват регулярно, те ще започнат да боледуват много по-рядко, а в бъдеще няма да има опасност да развият букет от хронични заболявания, популярни сред учениците в наши дни.

Каляване на децата в детската градина – обща методика

Хубаво е децата да се каляват от целия колектив в предучилищното учреждение – и ръководството, и медицинската сестра, и възпитателите, а и родителите не трябва да са против. Няма нищо сложно в тази методика. Най-важното е да се придържаме към основните принципи на каляването:

  • Да е постепенно – не трябва детето да се облива рязко и неочаквано със студена вода, само бавното привикване ще осигури успех на занятията по каляване в градината;
  • Да е системно – само регулярните занятия ще подпомогнат укрепването на организма – всяко прекъсване ще разруши всичко, което се е правило до момента за каляването на детето;
  • Да се вземат предвид индивидуалните особености, включително заболяванията на детето – преди да се проведе курс по каляване, трябва да се анализират внимателно всички заболявания, прекарани от детето, и наследствената му предразположеност, за да се знае как ще реагира малкият организъм на това ново нещо.

Задружният тандем на родителите и възпитателите по този въпрос е просто необходимост. Каляването в детската градина трябва да се подхване и продължи и вкъщи (подробно можеш да прочетеш по темата за каляването на детето в домашни условия ТУК!). за да не се наруши систематичността, родителите трябва да контролират каляването на детето си през почивните дни, когато детето не е на градина, а вкъщи. Е и разбира се, не забравяй да заинтригуваш детето си с личния си пример, калявай се заедно с него. Основните процедури по каляване са водата, свежият въздух и слънцето.

Водни процедури

Водата е отлично средство за каляване на малкия организъм в детската градина, тъй като водните процедури се контролират и дозират лесно. Тук работи принципът за постепенност – използва се вода с такава температура, която ще е подходяща за конкретното дете, а след това температурата постепенно се понижава. От водните процедури в детските градинi се използват:

  • Разтриване;
  • Обливане;
  • Къпане.

Много внимателно трябва да се подлагат на водни процедури деца с тежки сърдечни болести, болести на бъбреците, наскоро прекарани белодробни възпаления или плеврит.

Въздушни процедури

Свежият въздух трябва да е постоянно около детето, дори и то да е вътре в помещението. Оживяващият кислород прониква през кожата и в дихателните пътища. От въздушните процедури в детските градини се провеждат следните мерки за каляване:

  • Спане на открито;
  • Разходки на свеж въздух;
  • Въздушни вани.

Помещенията, в които са децата, трябва да се проветряват добре и това също влиза в програмата за каляване.

Слънчеви процедури

Слънчевите лъчи имат общо укрепващо действие върху детския организъм, те активират обмяната на веществата, подобряват състоянието на детето, повдигат настроението му, подпомагат здравословния сън и апетита (това е още един начин за хората, които не знаят как да подобрят апетита на детето си), регулират топлообмена. Заедно с тези положителни свойства, слънцето често оказва вредно действие. Затова в детските градини към тези процедури трябва да се подхожда отговорно и внимателно. За по-малките деца ефективни ще са слънчевите вани, които се препоръчва да се провеждат в движение. Но игрите трябва да са със спокоен характер. Слънчеви вани децата трябва да правят:

  • Сутрин (от 8 до 9 часа);
  • След обедния сън ( от 15 до 16 часа).

Постоянно трябва да се следи да не се прегреят.

Процесът на каляване на децата в детската градина изисква от възпитателите и от медицинската сестра големи усилия, но те ще са на 100% оправдани. Не само че ще се понижи съществено заболеваемостта сред посетителите на детските градини, но и децата ще спят добре, апетитът им ще е перфектен и ще са щастливи. Това няма как да не се забележи от благодарните родители.