Бременността и раждането са естествени процеси в живота на всяка жена. Но те са истинско изпитание за организма. В продължение на 9 месеца се пренастройват всичките ти органи и системи на много различно функционално ниво – подсигурява се животът на бебето. Сериозни промени претърпява и хормоналният ти фон.

Медиците казват, че след раждането хормоналният фон трябва да се възстанови постепенно и да се нормализира. Често на практика диагностицират хормонален дисбаланс при жените, родили вече преди няколко месеца. Има редица фактори, които пречат на организма да се настрои както преди.

Причини за хормонални нарушения след раждането

Разбираемо е, че самото раждане е причина за нарушен хормонален фон. Следните фактори пречат за възстановяването му след раждането:

  • Сложно, трудно раждане, с усложнения;
  • Липса на кърма;
  • Различни болести през първите месеци след раждането на бебето;
  • Стрес и притеснения в този период;
  • Употреба на силни медицински препарати (включително хормонални контрацептиви);
  • Неправилно хранене, диети;
  • Злоупотреба с алкохол и цигари.

След раждането на организма ти му е много трудно да се възстанови сам. Има нужда от известна помощ от самата теб. Ако си се върнала прекалено бързо към предишния си начин на живот (пак си започнала да пушиш, спряла си да кърмиш, върнала си се веднага на работа и т.н.), хормоналният ти фон няма да може да се пренастрои така кардинално, производството на хормони ще се наруши, състоянието ти ще се влошава, вместо да се подобрява.

До това състояние може да доведе и съвсем друго нещо – ако си прекалено увлечена по детето, отдаваш му прекалено много сили, не спиш нощем, не се храниш и се ядосваш за дреболии. В тази ситуация организмът ти, още неукрепнал, просто не намира сили да се възстанови – страда хормоналният ти фон.

Симптоми на нарушен хормонален фон

За да разпознаеш тези нарушения, 3-4 месеца след раждането трябва да анализираш физическото си, психическото си и емоционалното си състояние и да си направиш съответните изводи. Обикновено жените сами успяват да разпознаят основните симптоми на хормонални нарушения в този период:

  • Рязка промяна в настроението, емоционална нестабилност;
  • Нервност, постоянен плач, раздразнителност, изблици на агресия;
  • Чувство за вина, лошо мисли (аз съм лоша майка и подобни), подозрителност, мнителност;
  • Потиснатост;
  • Прекалено голяма разлика в килограмите в сравнение с тези, които си била преди раждането – или прекомерно, или поднормено тегло;
  • Болезнени менструации;
  • Обриви и прекомерна пигментация на кожата на лицето и тялото;
  • Ниско либидо: нежелание да изпълняваш съпружеския си дълг, неприятни или болезнени усещания по време на полов акт.

Следродилната депресия може да продължи месец, два, но никога не продължава повече, това показва, че съотношението на естроген и прогестерон (най-важните женски хормони) е нарушено и не отговаря на нормите.

Това има най-различни последици за младата майка. Първо, рискуваш така и да не усетиш радостта от майчинството зад завесата на депресията. Второ, проблемите с хормоните винаги водят след себе си нарушения в работата и на други системи в организма. Затова е актуален въпросът как да възстановиш хормоналния си фон след раждането, на който ще може да ти отговори лекар.

Лечение на хормонален дисбаланс

Терапевт или гинеколог за уточнение или потвърждение на диагнозата ще ти назначи изследване на кръв и урина на хормоните, за да прецени нивото на кой точно хормон трябва да се нормализира. Първо, ще трябва да се изяснят причините за хормоналното нарушение и ако е възможно, да бъдат елиминирани – да спреш приема на лекарства, да спреш да пушиш, да спреш да се ядосваш и т.н. Второ, назначават се медицински препарати, целта на които е да възстановят баланса на хормоните и да стимулират тяхното производство.

Медикаментозни средства:

  • Антилипиден чай;
  • Добавка калций;
  • Целулоза;
  • Кордицепс;
  • Добавка цинк;
  • Циклодинон;
  • Естриол.

Не бива да пиеш никакви лекарства от тази серия, без да са ти предписани от лекар, тъй като лекарят ще избере какво да пиеш спрямо индивидуалните ти показатели и резултатите от изследванията ти. При самолечение състоянието ти може да се влоши.

Ефективността на медикаментозната терапия може да се усили с помощта на консултация при психолог или психотерапевт, които специализират върху проблемите на спедродилната депресия. Вкъщи, с разрешението на лекар, можеш да използваш народни средства за лечение:

Народни средства за лечение на хормонален дисбаланс

Салвия

Ако имаш проблеми с производството на естроген, трябва да пиеш тинктура от салвия от 6-ти до 15-ти ден от менструалния цикъл. Една супена лъжица изсушена салвия се залива с чаша гореща вода, оставя се да престои половин час, прецежда се и се пие по 100 мл преди хранене три пъти дневно.

Пачи очиболец

За интензивно производство на прогестерон трябва да пиеш тинктура от пачи очиболец от 16-ти до 25-ти ден от цикъла ти. Супена лъжица изсушен пачи очиболец се залива с чаша гореща вода, оставя се половин час да престои и се пие три пъти дневно по 100 мл преди хранене.

Мащерка

Помага за производството на женски полови хормони, регулира менструалния цикъл. Суха билка се мели и вари, 2 с.л. от нея се заливат с чаша гореща вода. Пие се топло два пъти на ден преди ядене по 150 мл.

Хмел

Това е мощен фитоестроген. Трябва да се приготви в термос: 1 с.л. от билката се смесва с чаша вода, оставя се да престои 8 часа. Пие се два пъти дневно по 150 мл преди хранене.

Въпреки ефективността на много от природните средства, все пак само лекар професионалист ще може да отговори пълноценно и правилно на въпросите за лечението на хормоналните нарушения след раждането. Най-добре не рискувай здравето си и здравето на бебето си и не се лекувай с бабини деветини, без да се консултираш с лекар. Хармоничното съчетание на медикаментозните и народните средства с разрешение от лекар може да ускори процеса на възстановяване на хормоналния ти фон и да те върне към нормалния живот.