Ако все още не си взела решение дали да ваксинираш детето си, или не, препоръчваме ти да прочетеш тази статия, може да ти помогне да решиш. А ние ще продължим да обсъждаме тази актуална тема и ще се опитаме да изясним как да подготвиш детето си за ваксината, за да няма излишни сълзи и истерии.

Много хора ще се усъмнят, като кажем, че ваксинирането може да е дори и приятна процедура, но наистина е така. Да, за целта родителите трябва да положат известни усилия.

Един от важните фактори при подготовката на детето за ваксина е правилната настройка на мама и татко. Започни с най-лесното – говори му за предстоящото посещение при лекаря като за нещо нормално. Не прави проблем от това и покажи на детето, че не се притесняваш.

Преди ваксината опитай да измислиш приказка за детето. Например разкажи му за двама приятели, които са срещнали зла вещица, и единият от тях, благодарение на това, че си е сложиш ваксина, е успял да устои на всички лоши болести и я е победил. А другият не е можел да направи нищо, защото не е искал да си постави полезните инжекции.

За да подготвиш детето си за ваксина, може да помогне и някакъв малък подарък в деня на самото ваксиниране. А още по-добре ще е, ако му представиш процедурата по ваксиниране като нещо специално. Да речем, първата ваксина може да е показател за това, че детето вече е пораснало и това е първата му крачка в живота му на голямо дете. Ако се настрои по този начин, то ще си спомня с гордост колко безстрашно е влязло в кабинета при лекаря и не е плакало, докато са му поставяли ваксината.

Но най-важното нещо е да не забравяш, че детето трябва да е здраво. В деня на ваксината не трябва да има никакви заболявания, в семейството ви също. Да не говорим, че през този ден е добре дори да не ходите на разходки и по магазините, по-добре е да се предпазите. Ако смятате да ходите на гости или в зоопарка, по-добре премести плановете ви за друго време. Дори и обичайното посещение на хранителния магазин с детето не е желателно, тъй като имунитетът му е отслабен и е по-добре да се избягват излишни контакти сега.