Преди да разгледаме в кои случаи се прави секцио, ни се иска да акцентираме вниманието ти на това, че за предпочитане е било и си остава естественото раждане. Това го знае всеки лекар, затова никой няма да прибегне към тези мерки само защото се страхуваш от болката или защото просто така искаш. Но понякога се налага да се направи секцио.

Има няколко случая, в които се прави секцио. При това те могат да бъдат разделени на две групи: абсолютни и относителни. И ако при вторите може все нещо да се измисли, при първите не може да се мине без операция. Хубавото е, че не са много, а и процентът на бъдещите майки, които се сблъскват с тях, е около 5%.

Абсолютни показания за секцио

Предлежаща плацента

ТУК можеш да прочетеш с какво е опасна предлежащата плацента, където сме описали и че това може да бъде причина за секцио. Затова в тази статия няма да се повтаряме, ако искаш, можеш да получиш достатъчно информация, като натиснеш на препратката по-горе. Достатъчно е да знаеш, че при пълно предлежание секциото е задължително, а при частично – невинаги, но окончателното решение трябва да го вземе лекарят въз основа на резултатите от изследванията ти.

Стеснение на таза 3-4 степен

При първото си посещение на женската консултация със сигурност ще ти бъде измерен малкият таз. Ако трябва да го кажем на прост език – това е отворът, през който ще премине главата на бебето ти. Ако се окаже, че стеснението ти е незначително или е в лека степен, може да родиш естествено. Изключение са случаите, когато бебето е с много голяма глава, но то се случва изключително рядко.

Друго нещо е, когато тазът е патологично тесен. В този случай задължително се прави секцио. Но това в повечето случаи не е анатомична особеност, а резултат от стара травма или болни кости.

Хестоза

Още един случай, при който се прави секцио, е късната токсикоза по време на бременността, или както още наричат това състояние, хестоза. При появата му трябва да лежиш за задържане, след което лекарите ще проведат необходимото лечение и ще започнат подготовката за секцио.

Относителни показания за секцио

Седалищно предлежание

Ако акушерът има опит в израждането при такъв случай, може да се разминеш с операцията. Със ситуацията може да ти помогне да се справиш и специалната зарядка при седалищно предлежание.

Напречно или косо предлежание

Ако бебето не заеме нормално положение, най-безопасният начин да родиш е секциото.

Шита матка заради проведени в миналото операции, например ако вече са ти правили секцио

Но всичко това е по-скоро индивидуално и окончателното решение в кои случаи се прави секцио и в кои не, може да вземе само лекар и само след пълни изследвания и наблюдение. В много случаи решението е естествено раждане. Природата си взима своето.