Кърмата е не просто храна за детето, тя оказва огромно влияние върху физическото и психическото му здраве. А за жените кърменето е профилактика на болести на женската репродуктивна система.

В състава на кърмата има протеини, въглехидрати, витамини и минерални вещества, които са просто необходими за нормалното развитие на бебето. Тя осигурява на малкото необходимите вещества за всеки период от неговия живот.

Майчиното мляко съдържа имуноглобулини, левкоцити, лимфоцити и други компоненти, които осигуряват защита на дребното същество от бактерии и вируси. Дори ако си се разболяла, не трябва да спираш да кърмиш, защото бебето, заедно с кърмата, получава и антитела.

Според специалистите вкусът на кърмата напомня на бебето за околоплодните води. В този случай бебето приема кърменето като продължение на спокойния му вътреутробен живот. Между другото, когато бебето мрънка, сложи го за няколко минути на гърда и със сигурност ще се успокои.

Кърменето подпомага оформянето на правилна захапка на детето заради това, че работят повече мускули на лицето, небцето и езика. Така че, когато на бебето започнат да му никнат първите зъбки, то ще е с правилна захапка. Наблюдава се нещо интересно – бебето, което до годинката е хранено на гърда, започва да говори по-рано и по-правилно.

Освен това кърменето помага да се установи емоционална връзка с новороденото. Това ще ти помогне инстинктивно да усещаш защо плаче и какво иска. В по-късна възраст ще можеш много добре да се разбираш с него. Специалистите са доказали, че децата, които са били кърмени, са по-силно привързани към майките си и в бъдеще стават страхотни родители.