Витамините са жизнено необходими съединения, които са важни за нормалния растеж и развитие на детето. Човешкият организъм не може да ги произвежда сам, затова трябва да ги получава от храната.

Но в края на зимата-началото на есента е трудно да се осигури дневната доза от витамини, а те са необходими за повишаване на имунитета, за обмяната на веществата. Затова през този период е добре да избереш за детето си мултивитаминен комплекс.

Само не забравяй, преди да приема каквито и да е добавки, да се консултираш задължително с педиатъра. И помни, че приемът на витамини не отменя балансираното хранене.

Може би си мислиш, че плодовете и зеленчуците дават всичко необходимо? Имай предвид, че те са основният източник на витамините А и Ц, но зависят от сезона. Както знаем, витамините не се натрупват в организма и няма как да се запасим с тях. Затова ще разгледаме съдържанието на витамините в хранителните продукти, които са достъпни постоянно.

Витамин А

От него зависи остротата на зрението и възприемането на цветовете. Той повишава съпротивлението на дихателните пътища към инфекции и е необходим за нормалното развитие на костната система.

Витамин А се съдържа в: моркови, краве масло, рибено масло, яйца, сирене, кашкавал, черен дроб, зеле, ябълки, тиква, картофи.

Имай предвид, че зеленчуците, стояли през зимата в мазата, до пролетта губят полезните си свойства. Но консервираните зеленчуци запазват голяма част от витамините си, затова след 2-годишна възраст можеш да даваш на детето си от тях.

Витамин C

Укрепва имунитета, ускорява зарастването на рани.

Витамин Ц се съдържа в: цитрусови плодове, отвара от шипки, зеле, нар, мед.

При това витамините в меда могат да се съхраняват много години.

Витамин D

Участва в изграждането на костна тъкан и регулирането на калциевия и фосфорния обмен.

Витамин Д се съдържа в: извара, краве масло, сирене, мляко, риба.

За да се съхранят по-добре витамините, рибата трябва да се пече на фурна или да се приготвя на пара. Тъй като при варенето водата измива голяма част от полезните вещества.

Витамин B1

Участва в обмяната на белтъчините. Подобрява умствената дейност и отговаря за зрението.

Витамин Б1 се съдържа в: ядки, черен хляб, бобови и каши с трици.

Витамин B2

Влиза в състава на много ензими, оказва положително влияние върху функцията на черния дроб и състоянието на централната нервна система, стимулира образуването на хемоглобин и съзряването на еритроцитите. Необходим е за растежа.

Витамин Б2 се съдържа в: риба, черен дроб, млечни продукти, листни зеленчуци.

При това млечните продукти е по-добре не да са от магазина, а да си приготвяш сама кефир или извара. Обърни внимание, че витамин Б2 се разрушава под въздействието на светлината, затова продуктите, в които се съдържа той, трябва да се съхраняват на тъмно място.

Витамин B6

Осигурява правилното функциониране на нервната система. Необходим е за производството на антитела и червени кръвни телца.

Витамин Б6 се съдържа в: трици, ядки, яйца, шушулкови зеленчуци, пшеничени кълнове, смокини.

Витамин B12

Стимулира синтеза на белтъчини, подобрява работата на мозъка, нормализира процесите на растеж и развитие.

Витамин Б12 се съдържа в: мляко, яйца, сирене, морски продукти, черен дроб на треска.

Витамин Е

Ускорява зарастването на рани, има противовъзпалително действие. Необходим е за нормалното функциониране на нервната система.

Витамин Е се съдържа в: ядки, растителни масла, бобови, магданоз.

Витамин K

Нормализира работата на стомаха и червата, осигурява нормалното кръвосъсирване.

Витамин К се съдържа в: ябълки, домати, карфиол, тиква, месо, черен дроб.

Витамин PP

Необходим е за нормалната работа на стомашно-чревния тракт и нервната система.

Витамин PP се съдържа в: месо, черен дроб, яйца, риба, ядки, бобови.