Времето си тече и ето че настъпи седмият месец от бременността – 24-28 седмица. Какво се очаква в този период, как протича той? Тези въпроси вероятно вълнуват много бременни жени. Затова ще разгледаме подробно нюансите на 7-ми месец бременност.

Състоянието на бременната жена през 7-мия месец от бременността

Плодът расте интензивно, съответно се увеличава височината на матката, което малко затруднява дишането. Това естествено явление може малко да помрачи последните месеци от бременността.

Възможно е и да се появят или засилят киселините и други проблеми със стомашно-чревния тракт. Затова е добре да обърнеш специално внимание на начина, по който се храниш. Желателно е да изключиш всичко люто, пушено, мариновано, солено, мазно. Най-добре е да си готвиш на пара. Ако спазваш тези препоръки, ще можеш максимално да намалиш неприятностите от страна на стомаха и корема.

Има жени, за които седмият месец от бременността преминава изключително леко, но в повечето случаи бъдещите майки усещат следните симптоми:

  • Отоци – в този случай е добре да намалиш количеството течности, които поемаш;
  • Запек – препоръчва се да включиш повече фибри в менюто си;
  • Усилено отделяне на влагалищни секрети;
  • Кървене на венците;
  • Безсъние;
  • Лъжливи контракции, които имат подготвителен характер;
  • Световъртеж, главоболие;
  • Повишено отделяне на пот;
  • Поява на разширени вени и изпъкване на вените по гърдите.

Уголемяващият се корем започва да се отразява на съня – много трудно става да си намериш удобна поза. Де факто, позата за сън остава една – настрани. По корем, разбира се, няма как да се спи, а по гръб не се препоръчва от лекарите. Това е свързано с вероятността от притискане на големите вени от матката, което може да доведе дори и до загуба на съзнание.

Към края на 7-мия месец оптималното общо повишаване на теглото е 9 килограма.

Промени в емоционалния фон

Наближаващото раждане значително влияе на душевното състояние на бременната жена. Затова през седмия месец от бременността можеш да сънуваш необичайно ярки същина, в които бъдещото дете участва. Сюжетите им често носят негативна окраска, което може да се превърне в натрапчив страх от загуба на бебето. Жените често изпитват по-голям страх преди раждането, забелязват, че стават по-разсеяни и по-уморени. Интересите на бременните жени започват да се свиват и свеждат само до бъдещото дете и до предстоящото раждане.

Хранене на бъдещата майка през седми месец от бременността

Стилът на хранене през този период се свежда до избора на качествени и полезни хранителни продукти. В менюто ти трябва да присъстват задължително зеленчуци, плодове, извара, други кисело-млечни продукти, риба и месо. Помни, че сега на организма ти му трябват много повече витамини, затова по препоръка на лекаря си можеш да обогатиш храненето си с прием на витамини за бременни.

Няма нужда „да ядеш за двама“, към менюто си трябва да добавиш около 500 калории.

Начин на живот в 7-ми месец бременност

Девизът на този месец е „активност“. Не е желателно да лежиш с часове на дивана, да седиш пред компютъра, това може да се отрази негативно на състоянието ти и да повиши риска от раждане на едро бебе. Оптимален вариант е да си правиш продължителни разходки пеша, да плуваш, да се занимават с аквааеробика за бременни, да посещаваш специални занимания в спортната зала.

И докато имаш все още повече свободно време, можеш да започнеш да мислиш за избора на бебешко креватче и количка и всичко, необходимо за бебето.

Ако има опасност от преждевременно раждане, е желателно да спреш интимния живот. Ако няма противопоказания, можеш да се наслаждаваш и после на сексуалните отношения с партньора си, само че с презерватив.

Развитие на плода през седмия месец от бременността

Седмият месец е месец на активен растеж на бебето, към края на този период то ще тежи вече 1,5-1,7 килограма и ще е високо около 40 см. Бебето вече има вкус, осезание, зрение и слух. Вече има вежди и мигли, а белите му дробове започват да работят в подготвителен режим – гръдният му кош се учи да се повдига ритмично. Към края на седмия месец бебето вече обикновено е надолу с главата – това е най-добрият вариант за раждане.