Бременността е специален период в живота на жената. Той е изпълнен с притеснения и страхове, но в същото време и с безгранично щастие. Да, и с умора. Затова трябва да се подготвиш за този период. Ще се опитаме заедно да разгледаме с какво се започва планирането на бременността.

Най-важното е да разбереш, че бебето не е резултат от някакво импулсивно настроение и не е някаква прищявка. За появата му трябва да се подготвиш както ти, така и таткото. Първо, важна е психологическата настройка и на двамата. И този период – от момента на появата на желанието да имате деца до дългоочакваните две чертички на теста за бременност – се нарича планиране на бременността.

Много бъдещи майки започват да планират бременност към 30-тата си година. Допреди това те са заети с кариерата си. А напрегнатата работа провокира недохранване и недоспиване. В резултат на това организмът им отслабва. За екологията в големите градове даже няма и да споменаваме.

Добави тук и малко конфликти заради семейния бюджет и вече картината става все по-реалистична. Съответно бременността трябва да се планира! За да можеш поне малко да подготвиш организма си.

Решението

Преди да започнеш да планираш каквото и да било, трябва да вземеш решение. Дори и да не планираш да влагаш някакви кой знае какви усилия, а си решила да изчакаш нещата да се случат от само себе си, вече ще си готова за бременността.

Бъдещите родители условно могат да се разделят на 3 категории:

  • Когато и двамата са готови;
  • Когато жената е готова, а мъжът – не;
  • Когато мъжът е готов, а жената – не.

Не е трудно да се досетим, че максимално благоприятните условия за появата на бебе е в семейство, в което желанието на родителите е общо. Затова, преди да започнете да планирате бременността ти, обмислете внимателно и се опитайте да достигнете пълно съгласие. А ако и след това не се получава да забременееш, не се притеснявай, има процедура „инвитро“.

Вредни навици през бременността

Още ли мислиш с какво трябва да започнеш планирането на своята бременност? Първото нещо е веднага да се откажеш от вредните навици. Цигарите и алкохолът досега на никого не са донесли полза, а на бъдещите майки – съвсем.

От пушенето трябва да се откажеш напълно. От алкохола също по принцип. Макар че може да пийваш по две глътки червено вино. Но най-добре без него.

Не можеш да се откажеш отведнъж от вредните навици? Започни да заместваш. Цигарите замени с чаша зелен чай, бирата – с чаша червено сухо вино, а с времето – с прясно изцеден сок, а обилната вечеря – с лека плодова салата.

И спри да седиш по дял ден пред телевизора! Спри да мислиш с какво да започнеш да планираш бременността си. Действай! Спортувай, а още по-добре – танцувай – сега това е необходимо. Купи си най-накрая абонаментна карта за фитнес и отиди още днес.