За родителите, които имат поне едно дете, не е тайна, че най-страшното изпитание за детето е скуката. Еднообразните картини от прозореца и невъзможността да се занимава с обичайните неща в салона на автобуса биха досадили не само на малките деца, а и на подрастващите. Всъщност не е толкова трудно да разнообразиш детето си на път. Ето пет съвета от опитни пътешественици.

Преди пътуването: не чакайте на опашката за касата за билети с детето, дори и да има шанс да ви пуснат да минете по-напред, по-добре купи билети за автобуса предварително от касата или от интернет.

Първи съвет

Спете. Наспалото се, отпочинало дете е по-спокойно, по-сговорчиво и по-оптимистично от преумореното дете.

Само имай предвид, че на детето му трябват няколко часа за почивка, които ще се сменят с няколко часа повишена активност. И това почти не зависи от това дали е ден, или е нощ.

Втори съвет

Използвай всички възможни джаджи. Съвременните смартфони и таблети са спасението ти на път! Опитай се да ги „изцеждаш до дупка“.

Игрите са първото нещо, което му идва на ум на един родител. И правилно. Днес се предлагат добри игри (само не онлайн, а свалени – достъпът в мрежата на път сигурно няма да е стабилен) за деца над 3 години.

Развиващите игри и обучителните програми са още едно перфектно нещо за из път. Разбира се, няма как детето да научи език за няколко часа, но двайсетина думи или изрази – възможно е.

Може да погледа анимационно филмче на телефона или таблета. А така и ти ще се спасиш от скуката, не само детето. Понякога е толкова приятно да се върнеш за малко в детството си…

През мобилното устройство е много удобно и да се слушат музика или аудио книги. Изборът в интернет е огромен! Свали стари аудио приказки или музика. Те ще се харесат и на сегашните деца, а на теб ще напомнят за твоето детство. И тук непременно ще уточним – само със слушалки! Добри слушалки, които не пропускат външните звуци.

Не забравяй и резервните батерии. Днешните джаджи са с голям капацитет на време за непрекъсната работа с максимална натовареност, но все пак и той се изчерпва все някога. При това обикновено на най-интересното!

Трети съвет

Рисуване и оцветяване. Това е любимо на почти всички деца и няма нужда да ги лишаваме от тази възможност при пътуване. Боите създават много проблеми, цветните моливи се чупят, албумите са много тежки и заемат много място? Така е, да.

Вземи една книжка за оцветяване по-малък формат или няколко готови листи с картинки за оцветяване (има хиляди такива готови в интернет), за подложка – капак от кутия на големи обувки (той е и идеалният поднос със страни за настолни игри), а вместо боички – восъчни или пастелни тебешири, цветни химикалки и флумастери.

За най-малките пътешественици препоръчваме килимчета за рисуване с вода. С тях върви специален воден „флумастер“, който можеш да напълниш у дома и след това да го допълваш по време на път.

Добра идея  са шаблоните. Не тежат много, а дават възможност за развихряне на фантазията. И още нещо добро – печати. Те, разбира се, цапат повече от восъчните тебешири, но са подходящи за развлечение по време на път. Особено тези, които са си с оцветител – нямат нужда от отделно място за мастилото.

Разбира се, след рисуването и оцветяването детето ще трябва да си изтрие ръцете с мокри кърпи. Ще можеш да ги измиеш добре чак като спрете на някоя спирка.

Четвърти съвет

Настолни игри и главоблъсканици. По-големите деца (малките ученици) ще изиграят с удоволствие една игра табла или „Морски шах“ с теб. Разбира се, таблата (или шах-мат) трябва да е портативна и магнитна, за да не събираш пуловете по целия автобус при всяка дупка.

Съветваме те да си спомниш и различните „игри на лист“ – от познатата на всички „Бесилка“ до „Точки“. Ако още не си изхвърлила играта „Пъзел 15“, „Тетрис“ и кубчето на Рубик – слагай ги смело в чантата – на път всичко това ще свърши работа.

Пети съвет

Включи въображението си. Разбира се, няма как да изброим всички развлечения за из път. До голяма степен всичко зависи от възрастта на детето ти, от интересите му, от темперамента и от това дали е свикнало да пътува. Най-важното е да не го оставяш „насаме“ с гледката през прозореца. Помогни му да не скучае, опитай се да направиш пътуването интересно за него.

Правенето на оригами, реденето на пъзели, игрите на думи, измислянето на приказки, четенето и речеви упражнения, загадките, броенето на червените автомобили или на кравите по пътя – всичко е добра идея!

Похапването също може да се превърне в игра – сложи за из път кутия със смесени ядки и сухи плодове и ги разделете по цвят, по форма, по вкус, бройте ги, измислете на какво приличат например стафидите.

А ако всичко му омръзне, може просто да му извадиш любимата играчка, увийте се в одеялото, сложи му в устата един вкусен бонбон, прегърни го и дремнете. Понякога точно това е най-доброто развлечение за из път.