Парите никога не стигат. А с раждането на детето ситуацията се усложнява още повече. Нека разгледаме как да оптимизираш семейния бюджет.

В чужбина пазаруването при сезонни разпродажби е нещо съвсем в реда на нещата. Нещата от новите колекции ги купуват предимно по-заможните хора, а другите чакат собствениците на магазините да започнат да разпродават залежалата стока.

Много от скъпите вещи само след 2-3 месеца могат да се намерят направо „за без пари“. При това качеството им изобщо не е по-различно, нито пък стават по-малко стилни за това време. Като цяло, не е необходимо да изхарчиш цяло състояние, за да си добре облечена.

Разбира се, вещите на разпродажба не се предлагат в най-добрите условия. Трябва доста да „ровиш“, за да намериш нещо подходящо. При това често изникват проблеми с размерите, защото популярните модели са разпродадени в самия сезон. Но ако потърсиш по-добре, със сигурност ще си намериш нещо добро.

Ако ти харесва някаква вещ, но не е в подходящия цвят или размер, помоли продавача да види в склада. Често не стига място да се изложи целият асортимент, затова стоката може да стои на склад.

Обувки също можеш да си намериш на разпродажба. Но тук има известни условия – зимни ботуши се купуват през есента, а пролетни – през зимата. Разбира се, малко е странно, но точно тогава търговците започват да разпродават нереализираната в сезона стока.

В последно време стават много популярни магазините за преоценени стоки, където можеш да си купиш евтино качествени неща.

От какво не бива да пестиш? Разбира се, от децата. Но те растат бързо и гардеробът трябва да им се обновява много често. При това те не успяват да си износят дрехите и много майки си ги предават една на друга в перфектно състояние.

Ако имаш много познати с малки деца, можеш да облечеш детето си и безплатно. А когато детето ти порасне, можеш да подариш дрехите му на други майки. Благодарение на това „предай нататък“ можеш да спестиш пари, за да купиш обувки на детето си. Разбира се, може да те съблазнява идеята да вземеш и обувки от някоя майка на същия принцип, но те съветваме да не го правиш.

Според ортопедите в никакъв случай не трябва да обуваш на детето си обувки втора употреба, тъй като стъпалата на всяко дете са различни. Затова обувки се избират по крака на самото дете. Освен това некачествените обувки могат да доведат до неправилно оформяне на стъпалата и до развитие на плоско стъпало.

Не забравяй, че на стиснатия човек му излиза двойно по-скъпо. Затова дори и при разпродажба трябва да избираш качествени неща.

Няколко съвета за свиване на семейния бюджет:

  1. Слагай спестените пари в касичка. Така ще събереш бързо пари да купиш някаква необходима и по-сериозна вещ.
  2. Анализирай семейния бюджет и се опитай да се придържаш към него. В началото на месеца можеш да обсъдиш с цялото семейство какви неща трябва да се купят.
  3. Купувай на разпродажба или от магазин с преоценени стоки.
  4. Не отказвай дрехи за деца, които ти предлагат твои приятелки и познати.