За да се развива бебето бързо и да е здраво, трябва всеки ден да му правиш масаж. Той не само укрепва организма, а и повдига настроението.

И така, как да направиш масаж на бебето си? При масажа за деца се използват 4 техники: галене, разтриване, потупване, точков масаж.

При това последните три се разрешават само след 5-тия месец на бебето. Основното правило е да не натискаш силно.

При галенето плъзгай ръце по кожата на бебето, като трябва постоянно да променяш темпото. Разтриването се прави само с пръсти и се следи да не се натиска много. Потупванията е най-добре да се правят с длани, образуващи хълмчета. Това много ще се хареса на бебето. Точковият масаж се използва за справяне с някои проблеми, такива като пъпна херния. Когато правиш масаж на бебето, опитвай се да избягваш областта на черния дроб, бъбреците, лакътните стави и коленните чашки.

Здравето на детето до голяма степен зависи от това колко силни и здрави са мускулите и гърбът му. Затова се опитвай да го масажираш регулярно.

За тази цел трябва да поставиш бебето по корем и да го галиш по гърба от горе надолу. Прави плавни движения с цяла длан. След това можеш да смениш посоката – от гърба към гърдите (до ребрата), но не масажирай гръбначния му стълб, за да не го нараниш.

Ако бебето плаче или мрънка, направи упражнението „поза ембрион“. Това ще помогне на бебето да се отпусне и успокои. За целта хвани стъпалата и дланите му с едната си ръка, а с другата наклони главата му към гърдичките. Може да поклащаш детето странично.

Масажирай и краката и стъпалата на бебето, за да започне да седи, пълзи и ходи колкото се може по-рано. Гали крачетата на бебето от бедрата към стъпалата. Може леко да потупваш с пръсти по кожата. Не пропускай стъпалата. Прави движенията с пръсти по стъпалата във формата на осморки и мърдай пръстчетата му.

Ако ръчичките на бебето са постоянно сгънати и под напрежение, трябва да ги отпуснеш. За целта ги гали от горе надолу. Това ще отпусне бебето. Опитай се да сложиш палеца си в дланта на бебето, а със свободната си ръка го масажирай. Започни от рамото и отпускай ръка надолу към дланта. Повтори 4-5 пъти.

За да защитиш бебето от пъпна херния или колики, трябва да укрепиш коремната стена. За целта трябва да галиш бебето по корема. Първо отстрани, а след това в центъра по часовниковата стрелка.

При колики движи ръката си от ребрата надолу, като сменяш ръцете си. След това с едната си ръка хвани крачетата на бебето, вдигни ги и ги задръж нагоре за няколко секунди, докато с другата си ръка галиш коремчето с кръгови движения. След това свий крачетата на бебето в коленете към коремчето му. Направи го 3-4 пъти.