Много родители си задават въпроса: да правят ли динамична гимнастика с децата си, или не? Всеки трябва да реши сам за себе си. Но ако не си сигурна, че детето ти има нужда от такава гимнастика, по-добре не я прави.

Педиатрите не признават тази гимнастика и често са нейни противници. Макар фактите да свидетелстват за обратното. Децата, с които се прави такава гимнастика, започват да седят и да ходят по-рано от връстниците си, изучават света по-активно, не боледуват толкова често.

Има списък с противопоказания за занимания с динамична гимнастика, но той не е голям: повишено вътречерепно налягане при деца под 1 годинка, генетични заболявания на ставите и некомпенсаторен порок на сърцето.

Понякога лекарите добавят към този списък такива заболявания като дисплазия и хипертонус. Но практиката показва, че първото, точно обратното, се коригира с гимнастика, а при второто – намалява тонуса. Но комплексът от упражнения трябва да е съставен от опитен инструктор.

Ако си решила да правиш динамична гимнастика с детето си, първото занятие е най-добре да е със специалист. Той ще ти покаже как да подготвиш детето, как да го държиш, ще съставки комплекс от упражнения.

Преди да започнеш гимнастиката, трябва да направиш масаж на ръчичките и крачетата на бебето. Опитай да сложиш палците си в дланите на бебето и когато ги стисне, го издърпай. Това упражнение започни само когато бебето е в добро настроение.

Да разгледаме някои основни упражнения

  • Върти-сучи. Повдигни бебето за крачетата с лице към себе си, след това го завърти бавно вертикално. Завърти го няколко пъти по часовниковата стрелка и обратно.
  • Маймунка. Хвани едното краче на бебето с едната си ръка, а другото – с другата и го полюлей. След това смени ръцете и крачетата.
  • Чапла. Трябва да вдигнеш детето за едното краче и да го полюшкаш напред-назад, наляво-надясно. След това смени с другото краче. С времето можеш да увеличаваш амплитудата.