Теглото на бебето на 4 месеца достига до 6 килограма, но не се тревожи, ако е малко по-малко. Всяко дете е различно и съответно нормалното тегло при всяко е индивидуално.

Бебето може да се обръща с лекота по корем. Ако го поддържаш, ще видиш, че може да стои седнало почти самостоятелно. Но не се престаравай, гръбнакът му още е прекалено слаб, най-добре изчакай с тези натоварвания.

По време на хранене бебето вече придържа с ръчички бутилката или гърдата. Закачената над креватчето му играчка вече може да хване с ръчички, да я тегли надолу, да я бута с ръчички и рита с крачета. Бебето познава мама, татко, роднините, когато ги види, се оживява, смее се. Ако говориш на бебето, то боботи в отговор. Ако му пуснеш музика, бебето веднага може да открие откъде идва.

Режимът на хранене на 4-месечно бебе остава същият, 6 хранения през 3,5 часа, само че порцията се увеличава. След хранене бебето играе 1-2 часа, след което спи час-час и половина. Нощем бебето спи 10-11 часа.

Опитвай се колкото се може повече да сте навън с детето, поне 2-3 пъти на ден. Ако е зима, тогава още по-добре, зимният въздух е по-наситен с кислород, следователно и ползите от него са повече. Навън коликите на бебето минават по-бързо, укрепва се нервната му система, организмът му се тонизира. Но ако навън е студено, зимно време, опитвай се да увеличаваш времето за разходки постепенно, всеки ден с по 5-10 минути.

Не повивай бебето си, остави го да движи свободно ръчичките и крачетата си, тези упражнения са му необходими. Освен това правете гимнастика и му прави масажи. По-често прави на бебето въздушни вани, за да не се появят проблеми с кожата му. След изхождане мий бебето с топла вода и веднага го подсушавай с мека пелена. В бебешкото корито можеш да добавяш отвара от лайка, невен.

На тази възраст бебето на практика не страда от колики, но ако все пак продължава да има, можеш да поставяш на коремчето му топла пелена или да галиш коремчето му по часовниковата стрелка.

Сега бебето расте най-бързо, затова следи да не му е тясно, това ще забави растежа и развитието му. На 4 месеца бебето е много активно, затова му давай различни играчки, но не наведнъж, иначе ще се обърка, няма да може да избере. Давай му да си поиграе първо с една играчка и когато му писне, дай му друга.