Раждането на дете е дългоочакван и радостен момент за всяка майка. Дългите месеци на очаквате остават в миналото и сега можеш да се отпуснеш и да си починеш. Но не и бебето ти. За него всичко тепърва предстои.

То се оказва в непознат за него свят, където трябва да поеме първата си глътка въздух, да изплаче, да усети топлината на майчиното тяло. По-нататъшното развитие на детето и здравето му зависят от това какво е бебето и колко бързо може да се адаптира то.

След като се появи на бял свят, повиват новороденото в топли пелени, слагат му шапчица и ти го дават. Така то ще може да усети топлината на тялото ти, да чуе познатия звук на сърцето ти и да се успокои по-бързо.

Според пренаталните психолози не по-малко важно е да сложиш бебето на гърда възможно най-скоро след раждането му. Това ще помогне да се поддържа оптимална температура на тялото му и ще намали стреса. Освен това първите капки коластра са изключително полезни за бебето.

Първият контакт на бебето с мама не продължава дълго. След това претеглят детето в родилното, измерват ръста му, обиколката на гърдите и главата му. Всички показатели се вписват и отразяват в епикризата.

Освен това на 1-вата и 5-тата минута от началото на живота му лекарите правят оценка на състоянието на новороденото по скалата АПГАР. При това вторият показател обикновено е малко по-висок от първия. В резултат на това трябва да се получат минимум 7 точки. При това оценка 10 се поставя много рядко, затова 9 се смята за отличен резултат. Ако оценката на здравословното състояние на новороденото е 5 или по-малко, трябва да бъдат предприети мерки.

За да се получи висока оценка по скалата АПГАР, бебето трябва да движи активно ръчичките и крачетата си, да търси с уста гърдите на майка си и да изплаче за първи път, за да освободи гласовия си апарат.

Когато приключат всички процедури и се оцени състоянието на новороденото, вписват името и фамилията на майката, датата и часа на раждане на бебето, ръста, теглото и пола му, поставят на ръчичката му гривна с номер, като такава гривна поставят и на майката със същия номер. След това ви отправят към стаята за родилки.

От този момент нататък животът ти ще се промени кардинално. Защото вече ще трябва да се грижиш не само за себе си, а и за детето си. Интересите и желанията на малкото ще са на първо място за теб.

Сега ще ви оставят насаме, за да се нагодите един към друг. Ще те посещава от време на време медицинска сестра, можеш да я питаш всичко, което те интересува, относно грижите за бебето, кърменето, дневния режим на новороденото и много други неща. Питай, не се срамувай и не се притеснявай! Когато се прибереш вкъщи, няма да имаш тази възможност.

Същото важи и за лекарите, които ще те посещават на визитации. Ако усещаш някакво неразположение – съобщи го, дори и да сметнеш, че е нещо в реда на нещата и дори и да смяташ, че няма нужда да занимаваш специалистите с дребни неща. Не бива да изпитваш никакви притеснения, затова е по-добре някой да те успокои, че всичко е наред, така ще си по-спокойна и ще се грижиш по-добре и за двама ви.