Ще започнем с общоизвестния факт, че бременността продължава 9 месеца. Ако трябва да сме още по-точни, това са 40 седмици или 280 дни. Знаейки това и датата на зачеване, можеш да определиш точната дата на раждане.

Още при първото ти посещение на женската консултация лекарят ще те попита кога е бил първият ден на последната ти менструация. Така може да се определи датата на раждане спрямо цикъла ти. Но понякога този въпрос поставя някои бъдещи майки в задънена улица. В този случай ще трябва да се възползваш от други начини за определяне датата на раждане. Датата на раждане може да се определи с помощта на ултразвуково изследване, с измерване на корема ти и с първите движения на бебето в корема ти.

Разбира се, датата за раждане няма да е точна, а предполагаема. Както сочи практиката, само в 5% от случаите посочената дата за раждане съвпада с появата на малкото на бял свят. Останалите се раждат между 38-мата и 40-тата седмица. Но все пак може да се сметне, за да може лекарят ти да следи растежа на детето ти и здравето ти ефективно, а ти – да можеш да се подготвиш своевременно за раждането.

Как се определя датата на раждане по формула?

На пръв поглед, най-оптимално е определянето на датата за раждане по датата на зачеването. Ако помниш датата на половия акт, остава само да добавиш срока на бременността. Но тя навярно не съвпада с тази дата, която посочва твоят акушер-гинеколог. Тъй като трябва да се добавят още две седмици. Обяснението е, че оплождането може да се случи само няколко дни след акта – в периода на овулация.

Нормалният менструален цикъл е 28 дни, при това овулацията е точно в средата на този период. Ако знаеш датата на своята овулация, можеш доста точно да определиш термина на раждане, като добавиш 280 дни. Ако не я знаеш, на помощ идва формулата на Негеле: „-3+7“. Това значи, че трябва от първия ден на менструацията да извадиш 3 месеца и да добавиш 7 дни. В резултат на това ще получи точната дата на раждане, при условие, че менструалният ти цикъл е редовен.

Как се определя терминът на раждане при преглед от лекар?

Не отлагай записването си на женска консултация – колкото по-навреме започнеш да ходиш, толкова по-добре. Квалифицираният специалист още през първите седмици от бременността ще може да ти каже кога ти е терминът на раждане, след като те прегледа. Той ще усети промяната във формата на матката, ще изчисли размерите ѝ и въз основа на това ще ти каже ориентировъчна дата, на която се очаква да родиш. А и при последващите прегледи ще измерва височината на разположение на матката, което също помага да се определи датата.

Как се определя датата на раждане по движението на бебето?

Първите движения на бебето не са само важен и вълнуващ момент за майката, а и начин да се определи терминът за раждането му. По принцип първите движения на бебето се появяват точно на половината на бременността. Макар да има някои нюанси.

Ако ти е първа бременност, първите движения можеш да усетиш на 18-тата седмица от бременността, прибавяйки още 20 седмици ще получиш датата на раждане. При втора бременност движенията на бебето вече се усещат на 16-тата седмица и разбира се, трябва да добавиш 22 седмици. Разбира се, този метод дава само приблизителен резултат. А за по-точно определяне термина на раждане, най-добре се довери на специалист.