Цели 9 месеца си чакала да се появи на бял свят малкото същество. И ето, вече всичко е към края си, още съвсем мъничко и дългоочакваният момент ще настъпи. Но има един момент, който малко помрачава цялото това нещо – болката при раждането.

Към страховете ти и притесненията ти се присъединяват и думите на съседките по легло, които ти разказват колко силни са болките при раждане. В тази ситуация най-важното е да се вземеш в ръце, да се стегнеш и да спреш да се паникьосваш. Първо, някои жени понасят контракциите относително леко и не е изключено ти да бъдеш една от тях. И второ, има методи за раждане без болка, за които ще поговорим по-надолу.

На първо място, трябва да си помогнеш сама. Запиши се на курсове за подготовка за бъдещи родители, който не са хич малко в днешно време. На тези курсове ще видиш комплекси от специални упражнения за контрол над мускулите на таза и ще се запознаеш с йогата за бременни.

Невинаги трябва да търсиш трудни решения. Дори и един лесен отпускащ масаж може не само да ускори раждането, а и да намали болката. А ако мъжът ти ще присъства на раждането, може той да помага с галене на корема, кръста и бедрата ти. И разбира се, да не забравяме за правилното дишане. Не е изключено да се разсееш и да забравиш всичко, което си научила, в този случай, слушай лекарите и акушерите.

Много е важно да не се разсееш при първите контракции. Организмът ти сам ще ти подскаже каква поза да заемеш, за да бъде болката минимална. Ако нищо не помага и раждането преминава прекалено болезнено, е възможен вариант за секцио или медикаментозно обезболяване. Да, последният вариант се прави в случай че за жената е крайно нежелателно да търпи болка (например при миопия).

Първата методика за раждане без болка е упойката, която се вкарва в организма мускулно или венозно. Вкараните в организма препарати оказват седативно действие. В резултат на това прагът на болка се повишава значително. А понякога майките изпадат за кратко в мек сън, което им дава допълнителна възможност да си починат.

Има и минуси. Използването на този метод е опасен за жените, които имат риск от рязко понижаване на кръвното налягане. Което на свой ред води до нарушения в маточно-плацентното кръвообращение и поради тази причина бебето ще получава по-малко кислород. А това, както вече сигурно си разбрала, може да стане причина за хипоксия (кислороден глад).

Като цяло, методът за раждане без болка е доста рискован, затова лекарите препоръчват друг вариант, за който ще си поговорим в друга наша статия – епидуралната анестезия.