По наблюдение на психолозите децата, които посещават ясла и детска градина, се оказват много по-добре подготвени за училище и още през първата година от обучението си надминават по успех връстниците си, които не са ходили на детска градина.

Това се обяснява с факта, че в детската градина има обеден сън. Той подпомага укрепването на имунитета и нервната система.

Детето се адаптира по-бързо в новата обстановка, по-рядко боледува и усвоява по-бързо материала. Следобедният сън в детската градина и яслата отпада чак 3 месеца преди училище. А децата, които се възпитават вкъщи, често, още преди 3-годишна възраст, отказват да си лягат на обяд.

Дневният сън не е единствената причина, поради която децата се чувстват по-добре на училище. Не по-малко влияние оказват възпитателите и приятелите им. Точно с тях детето получава първите си уроци в колективното общуване.

За да бъде посещението на ясла и детска градина полезно, трябва да се вземе предвид характерът на детето, неговите индивидуални особености в развитието му и разбира се, здравословното му състояние. Родителите си задават много въпроси, такива като: „Кога е най-добре да пусна детето на градина?“ или „Как да подготвя детето за детската градина?“. Нека разгледаме тези въпроси.

Когато детето расте, ти си изправена пред избора да го водиш на ясла или градина или да го оставиш на някоя баба да го възпитава. Всеки от тези варианти си има своите плюсове и минуси. Да видим кой от тях е за предпочитане.

Психолозите си имат термин за това – сепарация – това е процес на постепенно отделяне на детето от родителите и установяването му като самостоятелна личност. Този процес започва от самото раждане и продължава 10 години. С всяка година кръгът от интереси на детето трябва да се разширява все повече. Затова детската градина е много важен етап в развитието.

Първо, детето попада в непознат колектив, където ги няма мама и тате, които винаги ще му помогнат, и постепенно преминава пътя от „чужди“, към „свои“. Опитът и впечатленията, които детето ще получи, ще са му само от полза.

Градината дава на детето да разбере, че не всичко се върти около него, както родителите му, и никой няма да му козирува. Детето ще се учи не само да се разбира с другите, но и да отстоява интересите си, да се опитва да стане лидер.

А с баба си детето няма да може да се научи на нито едно от тези неща, защото вкъщи то е най-любимото същество, винаги е център на вниманието. И ако на детето нещо не му се получи, едва ли ще тръгне да се учи само, защото около него винаги има някой, който ще му помогне. Но в училище детето остава само с непознат колектив и ако не е подготвено за това, може да се появят проблеми.

Оптимална възраст за ясла/детска градина

Днешното законодателство позволява на майката да излезе отпуск по майчинство за 3 години2 години платен и една (последната от 3-те години) – неплатен отпуск. Но някои майки бързат да се върнат на работа и да дадат детето си в яслена група на 2, дори и на година и половина. Когато взимаш такова решение, трябва да имаш предвид, че прекалено ранното запознаване на детето с този тип заведения може да бъде стресиращо за него. Затова трябва да се опиташ да избереш оптималното за него.

Детето до 2 години е прекалено привързано към майка си и понася тежко продължителните раздели с нея. Освен това, по думите на специалистите, децата на тази възраст не изпитват остра нужда да общуват с други хора. На тази възраст на детето му е достатъчно да общува с родителите си. А към другите деца детето се отнася като към големи кукли.

Когато детето стане по-голямо, се сприятелява с деца, с които му е интересно да си играе и общува. Затова, според педагозите и психолозите, оптималната възраст да тръгне детето на градина е от 3 до 5 години.

Подготовка на детето за детска градина

По принцип подготвянето на детето за посещението му на детска градина отнема повече време, затова се подготви предварително за това. И така, какво трябва да направиш, за да може детето ти да се адаптира максимално лесно към новото място и в новата си компания?

  • Ако на обяд детето ти яде само едно ястие, явно ще се учуди, като види второ и трето, които ще му се предложат в детската градина, и най-вероятно ще откаже да ги яде. Затова започни да сменяш режима му на хранене още от вкъщи: приготвяй пълноценен обяд, а за следобедна закуска му давай нещо леко.
  • Готви по-често ястията, които се предлагат в детските градини.
  • Поддържай детето си, ако изяви желание да се храни само.
  • Детето на тази възраст вече разбира доста неща и ще му е много по-лесно, ако му разкажеш за детската градина. Обясни му, че там всеки ден се събират деца, за да се забавляват заедно, да си говорят, да си играят. Че всяко дете там си има свое си легло, шкафче и място на масата. И че в групата си със сигурност ще си намери много приятели.
  • За да развееш тотално съмненията у детето си, организирай му екскурзия. Влезте в групата, за да погледате как играят децата, поговори си с леличката и учителката, погледайте какво се случва на детската площадка на двора.

Благодарение на тази подготовка на детето за детска градина адаптирането му към непознат колектив ще премине бързо и незабележимо.