Обикновено се препоръчва да се консумира не повече от 6 грама сол на ден. Но с настъпването на бременността нуждата на организма от натрий (химичната основа на „бялата смърт“) се увеличава, на жените им се дояждат солени и дори пресолени ястия. Към това явление дори и специалистите се отнасят много нееднозначно. Някои казват, че това е нормален процес, други смятат, че не трябва да се ориентираш по организма си и да употребяваш прекалено много от този продукт. За да решиш колко солено можеш да ядеш през бременността си, без да си навредиш на здравето, е най-добре първо да разбереш защо на бременните жени им се яде солено, особено през 1-вия триместър.

Причините

И така, защо те тегли към соленото по време на бременност? Тук няма разминаване сред медицинските специалистите:

  • През първия триместър започва да се произвежда усилено хормонът прогестерон, едно от свойствата на който е да отпуска съдовете, заради което започват да се появяват световъртежи, сънливост, задух;
  • Когато се разширяват, съдовете не стискат течащата по тях кръв – оттичането ѝ се забавя, което води до понижаване на кръвното налягане;
  • Натрият (солта) в човешкия организъм повишава (тоест в този случай нормализира) налягането;
  • Когато употребява повече сол от обичайното, жената започва да пие повече вода, което увеличава количеството на циркулиращата по организма ѝ кръв;
  • В резултат на това налягането се възстановява, състоянието ѝ се нормализира.

Всичко това е характерно за 1-ви триместър от бременността, затова точно на този етап на жените най-често им се яде солено. После това пристрастяване преминава и всичко се нормализира. Сформиралата се плацента вече сама си извършва функциите на хормоните, като така се нормализира кръвното.

Ако продължава да те тегли към соленото и през 2-ри или 3-ти триместър, това вече е патологично и изисква консултация с лекар. Това може да означава, че има възпалителен процес в организма ти, че имунитетът ти е слаб или че страдаш от дефицит на протеини.

По повод на дневната норма за употреба на сол по време на бременност лекарите не са на едно мнение. Най-често съветите са следните:

  • 1-ви триместър – до 12 грама сол;
  • 2-ри триместър – до 9 грама сол;
  • 3-ти триместър – до 3 грама сол.

Трябва да се придържаш към тези препоръки, за да не се наруши водно-електролитният баланс в организма ти, който така или иначе се отразява и на твоето състояние, и на състоянието на бебето ти. Но как да изчислиш тези грамове? Кои продукти и в какъв обем можеш да си позволиш?

Солени продукти по време на бременност

Различните продукти, в които има много сол, могат да окажат различно влияние на състоянието и здравето на бебето, затова трябва да си много внимателна при употребата на солени вкусотии на всеки етап от твоята бременност.

Краставички

Хрупкавите кисели краставички при бременност са разрешени само в малки количества – не повече от две средно големи краставички на ден през 1-вия триместър, не повече от една – през втория. Ограниченията са заради оцета, който разрушава зъбния емайл, много скъпоценен в това твое положение, и повишава апетита, което води до напълняване.

Кисели домати

Много по-вредни за организма на бременните жени са киселите домати – те провокират появата на отоци и повишаване на кръвното налягане. 1 малък домат на седмица можеш да хапнеш, ако много ти се яде, но не наблягай на този продукт.

Риба

Най-оптималният вариант за бременните жени, на които не им достига натрий, е солената червена риба, която съдържа много полезни вещества, необходими за пълноценното износване на дете. Можеш да избираш всякакви сортове, но трябва да имаш предвид, че рибата трябва да не е много солена и да консумираш не повече от 1 парче на ден.

Ако вземеш предвид тези препоръки, желанието ти за солено няма да навреди по никакъв начин, дори ще подобри състоянието ти в началото на бременността и ще подпомага пълноценното развитие на малкия организъм, който расте в теб.