Всичко, което ядеш, е строителен материал за организма на бебето ти. А то има нужда само от най-доброто! И ако по-рано се смяташе, че бъдещата майка трябва да яде много, то днешните диетолози казват, че най-важното нещо е качеството, а не количеството на храната. И най-добрият съветник по този въпрос е твоят организъм.

Той сам ще ти подскаже какво не му достига. Ти само трябва да го слушаш и да ядеш това, което ти се прииска. Оптимален вариант са простите и витаминозните ястия. Освен това правилното хранене по време на бременност не трябва да е само вкусно, а и много полезно.

Трябва да избираш прости и витаминозни ястия. Но принципът „Колкото повече витамини и минерали има, толкова по-добре!“ тук не работи. Според съвременните диетолози високото съдържание на калций, желязо, фосфор и магнезий в храните може да навреди на здравето. Затова менюто трябва да е пълноценно и балансирано, тогава бебето ти ще получи всичко необходимо, за да расте и да се развива.

Някои хора може да те посъветват да пиеш по-малко течности. Това е поредната заблуда. Според специалистите трябва да е точно обратното, трябва да пиеш повече (не по-малко от 2 литра на ден). Това е необходимо, за да се обновяват околоплодните води и да се удовлетворяват нуждите на организма ти. Затова не се ограничавай.

Киселините са много разпространен проблем по време на бременност. За да се избавиш от тях, не е задължително да приемаш лекарства. Достатъчно е да си направиш една освежаваща напитка: смеси в равни пропорции сок от праскови и минерална негазирана вода. Добави малко рендосан корен от джинджифил и можеш да пиеш спокойно. А през последния триместър си носи парче корен от джинджифил с теб. При нужда можеш да подъвчеш и киселините ще преминат.

Не спазвай диети. Дори и да качваш много бързо килограми, не се ограничавай откъм хранене. Това няма да доведе до нищо добро. Най-добре се храни на малки порции и преразгледай менюто си. Хлебните изделия и сладкото по време на бременност могат да се ограничат.

Никой не се съмнява в това, че бременните жени трябва да консумират повече продукти, богати на калций. Но имай предвид, че към края на бременността ти нуждата от калций значително намалява. Това позволява да се облекчи раждането (костите на черепа на бебето няма да са много твърди). Освен това излишният калций може да доведе до това, че фонтанелата на главата на бебето може да се затвори по-бързо, отколкото трябва.