В отделни статии разгледахме какви са показанията (ТУК) за епидурална анестезия и как се прави тя (ТУК). Остана още един много важен и притеснителен момент – последиците. Защото всяка жена иска да роди без болка, но само ако това няма да доведе до някакви сериозни здравословни проблеми.

Ще се опитаме да разберем до какви последици може да доведе епидуралната анестезия при раждане. А това, че ще има такива, е без съмнение. Първите „неприятности“ ще усетиш само няколко часа след премахването на катетъра. Макар че това ще зависи много от продължителността на упойката: ако е направена само за времето на контракциите, ще те пусне бързо, ако се е стигнало до секцио, съответно ще те държи повече.

Болки в гърба

Трябва да започнем списъка с последиците от епидуралната упойка при раждане с болките в гърба. Инжекцията, макар и малко, травмира тъканите. Съответно е необходимо някакво време, за да ти мине. Но нека не те притеснява това, ще премине буквално за седмица и дори няма да можеш да намериш къде ти е поставяна инжекцията.

Главоболие

Невинаги и не при всички, но една от последиците на епидуралната анестезия при раждане е главоболието. За да мине бързо, трябва да си на режим на легло и да си слагаш студени компреси на челото. Що се отнася до първото, няма да имаш проблеми, след раждането и без това ще лежиш повече. Компресите не са трудни и са приятни, само че добавяй в купата с вода няколко капки лимонено масло, тогава ще са още по-ефективни. Опитай и с масаж на слепоочията по часовниковата стрелка, на някои много им помага.

Ниско кръвно налягане

Често като последица на епидуралната упойка се наблюдава ниско кръвно. И при теб ли е така? Тогава опитай с чай за нормализиране на кръвното, само не го прави много силен и се консултирай предварително с лекар. Никакви своеволности! Освен това в повечето случаи при такива проблеми не се разминава без намесата на лекар. Той ще ти постави система и всичко ще се оправи.

Това са основните последици, с които се сблъскват майките след епидурална упойка при раждането. Но всичко е много индивидуално, имай го предвид. Сподели и своя опит в коментар под статията!