Епидуралната упойка при раждане е много нееднозначна процедура. От една страна, това е едва ли не панацея, едно боцкане и можеш да забравиш за болката, от друга, процедурата е доста рискова и може да доведе до най-неприятните последици. Но в някои случаи не може без нея. Ще разгледаме какви са показанията за епидурална упойка при раждане.

Секцио

Независимо от това от какво е предизвикана нуждата от операция (по-подробно можеш да прочетеш за това в статията ни „В кои случаи правят секцио?“), местната упойка винаги е за предпочитане пред общата. Макар и само защото няма да се налага да се разделяш с бебето и за секунда, а всички знаят колко важен е контактът на майката с бебето в първите минути от неговия живот. С епидурална упойка няма да изпуснеш този толкова важен и вълнуващ момент.

Високо кръвно при майката

Още един показател за епидурална анестезия е високото кръвно при бъдещата майка. Работата е там, че тази процедура позволява да се поддържа в норма. Съответно при наличие на форма на артериална хипертензия лекарят по-скоро ще препоръча точно този начин на обезболяване.

Отлепване на ретината

При контракциите, когато се налага да се напъваш, очите ти изпитват огромно напрежение. В някои случаи това води до отлепване на ретината. За да се избегне, се назначава епидурална анестезия. При това в тази ситуация удължават времето на обезболяване до края на процеса на раждането, а не докато не извадят бебето.

Непродуктивни контракции

Има и случаи, когато епидурална упойка се използва без предварителни договорки. Показания за това могат да станат така наречените непродуктивни контракции, когато матката се съкращава, контракциите са регулярни, а маточната шийка не се разкрива. А упойката подпомага разкритието, това е едно от предимствата ѝ. Анестезиологът ще ти сложи такава доза, която ще е достатъчна, за да започне бебето да излиза, а след това ще трябва и ти да се потрудиш.

P.S. Ако темата за обезболяването те е заинстригувала, препоръчваме ти да се запознаеш със статията ни „Раждане без болка – методи“, от която ще разбереш още няколко интересни неща.