Курсовете за бъдещи родители сега ги има буквално във всеки град. Въпросът е само в това дали да ходиш на такива курсове. Сериозен аргумент „за“ са многото положителни отзиви на по-опитните ти приятелки, а „против“ – цената. При предстоящите разходи не всеки ще иска да даде пари за курсове. А и бабите казват, че природата всичко си е предвидила.

Противоположно е мнението за курсовете за родители на съвременните гинеколози. Те смятат, че жената трябва да се учи как се ражда много преди съответния момент и курсовете за бъдещи родители са изключително ефективни в този аспект. На тези курсове ще разбереш всичко за самия процес на раждането, какво да правиш във всеки един етап от този процес и най-важното – какво да правиш, ако се появят някакви непланувани ситуации.

Трябва да признаем, че готовността на жените за такива ситуации е залог за благополучното раждане. Съгласи се, че бабите ни са можели само да си мечтаят за курсове за бъдещи майки, а на теб не ти трябва даже да излизаш от вкъщи, за да се запишеш на такива.

На какво учат курсовете за бъдещи родители?

На първо място, това е възможност да тренираш преди раждането, да опиташ различните варианти на пози за раждането под ръководството на инструктор и да се научиш да дишаш правилно. Освен това курсовете за родители ще ти разкажат от какво се страхуват бременните жени и как да се избавиш от страховете си, ще ти помогнат да победиш усещането за дискомфорт, ще те научат да се контролираш и да си спокойна, когато раждаш.

И да не говорим вече за многото професионални съвети за кърменето, дневния режим и правилната грижа за новороденото. Остана само да си избереш курса и да започнеш.