При думите „разкъсвания при раждането“ много бъдещи майки изпитват голям страх. След като детето вече ти е ръцете, не изглежда чак толкова страшно, но сега остава само да се надяваш да не се стигне до там. Всъщност можеш да избегнеш разкъсванията при раждането, ако правиш профилактика. Но всичко по реда си.

Причини за разкъсвания при раждането

Дали раждането ще мине без болка и разкъсвания, това зависи пряко от еластичността на тъканите ти. Ще изброим основните, фактори, които намаляват тази еластичност:

  • Възраст. Раждането след 30-годишна възраст, особено ако е първо раждане, често не минава без разкъсвания и разрези;
  • Голямо бебе;
  • Бързо раждане;
  • Силно напъване, когато излизат главата и раменете на бебето;
  • Възпалителни процеси;
  • Белези.

Всяка една от тези причини може да доведе до разкъсвания или нужда от разрези при раждането. Макар че, трябва да признаем, в повечето случаи лекарят все пак успява да го избегне.

Профилактика на разкъсвания при раждането

За да мине раждането без усложнения, трябва да подготвиш тялото си. Профилактиката на разкъсванията не е трудна, трябва само да го искаш.

Започни да правиш всеки ден упражненията на Кегел – 2-3 пъти на ден свивай и отпускай мускулите на слабините и тазовото дъно в рамките на 10-15 минути. Не по-малко ефективен е и масажът на слабините с маслиново масло (ежедневно). През последните седмици от бременността си организирай растително-млечна диета. След нея тъканите ти ще станат много по-еластични.

И най-важното – опитай се да победиш страховете си. Те сковават мускулите, като така увеличават риска от разкъсване при раждането в пъти.

Защо се прави разрез при раждането?

По време на раждането акушер-гинекологът на практика винаги може да види симптомите на предстоящи разкъсвания (отоци, цианоза, набъбнали тъкани) и при нужда прави разрез. Трябва да признаем, че това е наистина необходимо. Краищата на разкъсаната тъкан ще зарастват много по-дълго време от тези на добре направения разрез.

Подобна практика се прилага и при хипоксия на плода (за да се намали налягането на главата и да се ускори раждането), високо артериално налягане при бъдещата майка, седалищно предлежание.

Разрезите при раждане са следните видове:

  • Епизиотомия (разрез, насочен странично) – използва се при седалищно предлежание или при белези от предишно раждане;
  • Перинеотомия(разрез, насочен към правото черво) – използва се при преждевременно раждане и за предотвратяване на разкъсване на слабините високо.
  • Латерална епизиотомия (разрез, насочен настрани) – използва се изключително рядко, например при тумори.

Грижа за шевовете след разкъсвания и разрези

След раждането лекарят преглежда тъканите и решава дали има нужда да се шие. При разрези е задължително, при разкъсвания – спрямо обстоятелствата. За целта се използват специални разграждащи се конци или копринени (шевовете се свалят на 5-7 ден). Грижата за конците е еднаква и в двата случая.

През първите три дни може да ти предпишат да си слагаш компреси с лед, за да намалеят отоците. Самите шевове трябва да се обработват с кислородна вода и друго, което ще ти бъде изписано от лекаря. В началото, в родилното, се прави от акушера, но след като се прибереш вкъщи, ще трябва да продължиш с тези процедури.

Ето тези елементарни мерки, в съчетание с правилно хранене след раждането, ще ускорят много зарастването на раните.