Раждането в присъствието на бащата е обсъждано много по списания, вестници, давали са се много аргументи за и против, но…. Най-важното е казано от самите родилки. Около 95% от тях казват, че присъствието на мъжа им до тях не само ги е облекчавало, а е повлияло и на това раждането да бъде благополучно. Защо са толкова важни тези думи?

Да, мъжете невинаги имат същата гледна точка. И ако стане така, в никакъв случай не бива да бъдат притискани да го правят насила. Трябва да е доброволно! Сега ще разгледаме няколко момента, които биха повлияли на решението на мъжа.

Раждане с присъствието на бащата – за и против

Всичко зависи от поведението на съпруга ти през бременността. Ако той се интересува от всяка дреболия, всячески се опитва да ти угоди, тревожи се да не се случи нещо лошо с теб и с детето ви, по-скоро той ще е за идеята да присъства на раждането на детето. Изводът тук е: не се затваряй, споделяй с мъжа си всички радости и мъки. Нека знае какво се случва с теб.

Както и да обясняват мнението си противниците на раждането с тяхно присъствие, една от основните причини е, че се страхуват да не изгубят обичайния образ и сексуалната привлекателност на половинката си. Но… Двойките, които са преминали заедно през раждането, казват, че общите им изпитания и огромната радост всъщност са ги сближили още повече.

Друго нещо е, ако е имало някакви проблеми още преди раждането. Естествено е сега да се обострят. Но те трябва да се решават така или иначе. Научете се да говорите за чувствата си и не е изключено общата ви загриженост за детето да ви сближи.

Как да се подготвите за раждане на детето в присъствието на таткото?

Новият вестник и мачът по телевизията са нещо изключително интересно, разбира се, и на мъжете съвсем не им се иска да ги сменят с книги за вътреутробното развитие на бебето или за раждането. Но това е само на пръв поглед. Ако погледнем нещата по-отблизо, ще се окаже, че всъщност това е много занимателно за тях. Затова, прочитайки една книга, не е изключено да се захванат с втора, трета… А след това може да започнат да прилагат съветите на практика. Особено относно развитието на детето през бременността.

Следващият етап е училището за бъдещи родители. Няма нужда да пропускаш този абзац. В крайна сметка, то може да ви даде много неща. Съгласи се, че винаги е по-добре да се учиш от чуждите грешки, отколкото от своите собствени, и бременността не е изключение. Къде на друго място ще можете да получите толкова много информация за подготовката за раждане с присъствието на таткото и ефективни съвети от професионалисти? Освен това на уроците ще усвоиш правилното дишане при бременност, което ще ти помогне за облекчаване на болките по време на раждането.

И последно. Намери лекар, който е за раждането на дете в присъствието на бащата и който ще ви насочи как да се подготвите за него. При това не в перфектните условия, а за родилното, в което ще се случи това.

Това е всичко. За да се подготвите с мъжа ти за раждане с неговото присъствие, тези препоръки са повече от достатъчни. Останалото ще си дойде при самата подготовка. Остана само да го искате и двамата и да направите първата крачка.