През бременността гърдите се уголемяват много, стават по-обемни, по-тежки, стават чувствителни и болезнени при допир. За да се предпазиш от неприятното усещане, дискомфорта и стриите по гърдите, се препоръчва да използваш специален сутиен за бременни, който е по-различен от обикновените сутиени.

Как да си избереш правилно сутиен за бременни, какви изисквания за качеството трябва да покрива, кога трябва да започнеш да носиш такъв сутиен – на всички тези и много други въпроси ще намериш отговорите тук.

Особености

Първо, трябва да знаеш по какво именно се различава сутиенът за бременни и кърмещи жени от обикновените модели за ежедневна употреба. Особеностите не са една и две:

  • Прави се само от естествени материи (предимно от лен или памук);
  • Със специална кройка е, което го прави максимално удобен за уголемяващите се през бременността гърди;
  • Перфектен модел, който се смята за най-добрия в тази линия на бельото, е безшевният сутиен за бременни със специална кройка – не се трие в кожата, дарява меко усещане при допир с кожата;
  • Специално разработена конструкция, която позволява да ти е удобно при уголемяване на гърдите ти дори и с няколко размера.

Има специализирани магазини за дрехи за бременни и специални секции в магазините за дрехи, където можеш да намериш специалните сутиени за бременни, които да отговорят на изискванията ти за качество на бельото.

Ако предпочиташ обикновените сутиени, ще трябва да си купуваш периодично нови, тъй като гърдите ти ще се уголемяват през цялата бременност. Но най-неприятното на тези сутиени е, че нарушават млечните протоци в жлезите, защото се притискат от обикновения сутиен, за разлика от специалния за бременни. В бъдеще това може да доведе до нарушение и дори до абсолютна липса ма кърма. Затова си направи правилните изводи и си избери специален сутиен за твоето положение.

Видове

При въпроса, как да си избереш сутиен за бременни, има два важни момента – видът и размерът. Индустрията сега предлага на бъдещите майки най-различни модели сутиени, всеки от които се различава по функционалност. За да не се загубиш сред това разнообразие, трябва да знаеш кои типове сутиени за какво се използват.

  • Най-популярни са поддържащите сутиени за бременни, чиято цел е да предоставят на жената максимум удобство и допълнително поддържане за уголемяващите ѝ се гърди. Тези сутиени се отличават от останалите модели с широки презрамки и достатъчна дълбочина, за да не притискат и сплескват гърдите.
  • Задължително си купи специален сутиен за сън за бременни, който ще поддържа гърдите ти през нощта. Предимството на този модел е в това, че ще ти е от помощ и след раждането, за да намалиш болката от кърменето.
  • Можеш да си избереш сутиен за бременни и във формата на широк, удобен, специален потник. Той е много подходящ и за през деня, и по време на сън. Поддържа гърдите много добре и помага да се запази формата им.

Има много модели и е най-добре да си прецениш сама кой сутиен за бременни е най-подходящ за теб спрямо собствените ти предпочитания и особености на тялото ти. Немалка роля в това ще играе правилният размер на сутиена.

Размери

Едно от затрудненията, с които се сблъскват жените, е да изберат правилно сутиен за бременни по размер, за да не им е прекалено голям или прекалено малък. За да прецениш това, трябва да направиш едно – да премериш чашката и обиколката под гърдите си. Измери се без дрехи.

  • За да разбереш обиколката, трябва да поставиш сантиметъра точно под гърдите си и да измериш обиколката точно по права линия. Ако числото е нечетно, добави 10 към него, ако е четно – 12. Например, ако измериш 80, добави 12, ще се получи 92.
  • След това – чашката. Трябва да поставиш сантиметъра по тялото си точно по гърдите си, тръгвайки от най-високата им точка, като следиш сантиметърът да е по права линия. Сантиметърът не трябва да стиска. Сега сметни разликата между мерките под гърдите и тези, които се получиха сега. Това е размерът на чашката.

В таблицата по-долу са посочени кой е размерът чашка спрямо полученото числи от разликата.


РазмерABCDDDEFG
см01234567


Сега вече можеш сама да разбереш какъв размер сутиен за бременни ти трябва. Но дори и да имаш някакви съмнения, ще имаш възможност да измериш в магазина. Преди да си купиш сутиен, се убеди, че сутиенът не ти стиска и не ти е неудобен. И не забравяй преди раждането (35-37 седмица) да измериш още веднъж гърдите си, за да си купиш сутиен за кърмещи майки.

Съвети за избор на сутиен за бременни

Още няколко съвета за това, какъв сутиен трябва да носи една бременна жена, ще ти помогнат да избереш и да направиш перфектната покупка, за да ти е удобно през всичките 9 месеца бременност.

  • Не си взимай сутиен за по-големи гърди. Долният ластик на сутиена няма да поддържа гърдите ти. А и едва ли ще отгатнеш кой размер ще носиш след време.
  • Насочи се към сутиен с широки презрамки, които ще поддържат гърдите ти максимално.
  • Много специалисти отговарят на въпроса „Какъв трябва да е сутиенът за бременни?“ отговарят – многофункционален. В този ред на мисли, няма по-добYR от тOзи, коJто се закопчава отпред. Такъв сутиен можеш да си го облечеш и съблечеш лесно, бързо и удобно. И след раждането точно този модел сутиен ще е много подходящ.
  • Да няма никакви волани, дантели, панделки, връзчици, които биха дразнили кожата. Най-добрият сутиен за бременни е най-изчистеният, без никакви украшения и излишъци, дори без шевове и рисунки. Ако усетиш, че гърдите ти не се чувстват добре в сутиена, откажи се от него и си купи нов.
  • Много бъдещи майки (особено младите, които чакат първо дете) се чудят дали изобщо да носят сутиен за бременни. Щом на гърдите ти трябва да им е максимално свободно и комфортно, дали не е най-добре да не носиш сутиен?! Ако решиш така, след раждането на детето те чака голямо разочарование, тъй като гърдите ти ще изгубят формата си и ще увиснат. Затова лекарите препоръчват на всяка жена, която чака дете, да носи специален сутиен за бременни.
  • Още един много важен момент – кога да носиш сутиен за бременни? Ако не усещаш никакъв дискомфорт и промяна в гърдите си, можеш да си купиш такъв сутиен към 6-ти месец от бременността. Ако гърдите ти са започнали да се уголемяват много по-рано от 6-тия месец, си купи веднага.

Ако знаеш как да си избереш сутиен за бременни жени правилно, можеш да се предпазиш от неприятните усещания в областта на гърдите ти през всичките месеци от бременността ти. Колкото по-рано се погрижиш за това, толкова по-малко проблеми ще имаш занапред.