Съвременната медицина е много напреднала в развитието си, естествено, това е засегнало и здравето на бъдещите майки и на техните деца. В днешно време има много и най-различни начини за профилактика на повечето болести. Само че те са ефективни само когато бъдещата майка започне да се придържа към препоръките на специалистите още преди да се появи детето ѝ на бял свят, а най-добре – още преди зачеването. Затова въпросът: „Трябва ли бременността да се планира?“ има само един отговор за специалистите – да!

Само че, незнайно защо, много бъдещи майки и татковци смятат бременността и раждането са толкова естествен процес, че не искат да чуват за никакви препоръки, още по-малко за никакви посещения на курсове за бъдещи родители. А всички уверения от педиатрите за важността на планирането на бременността възприемат едва ли не като глупост.

По отношение на естествеността на този процес може и да са прави, само че, незнайно защо, когато разсъждават по този начин, те буквално забравят, че условията на живот на съвременното човечество трудно може да се нарече естествена среда за живеене. И първият проблем се крие в онези трудности, които ежедневно изпитва средностатистическият човек. Организмът ни и без това невинаги е готов да се справи с всички отрицателни последици, а през бременността – още повече.

А ако добавим и постоянния стрес, претоварването на нервната и сърдечно-съдовата системи, нерационалното хранене и хиподинамията, а също и недобрата екология, общата картина е още по-плачевна и обезкуражаваща. И как да кажем след това, че бременността не трябва да се планира?

И би било добре, ако нещата спират до нашето здраве, но от това зависи и развитието на бебето през бременността, и здравето му след раждането. А какво може да е по-важно за една любяща майка?

А и кой ни кара да не се грижим за здравето си? В повечето случаи ние просто игнорираме симптомите на болестите, докато не станат толкова очевидни, че няма как вече да не ги забелязваме. А след това се чудим защо имаме хронични болести, които се отразяват и на състоянието на бъдещото дете. Затова бременността трябва да се планира и споровете тук са неуместни.