Сега почти всяка втора майка иска да даде съвет на бременните жени. Как да не се объркаш и как да разбереш кои съвети са правилни? Ще разгледаме препоръките на специалистите, които могат да облекчат протичането на твоята бременност. Защото сега от твоето здраве зависи здравето на твоето бебе и трябва да се погрижиш и за двама ви.

Не се престаравай с женските консултации

За да не се появят някакви усложнения през бременността, лекарите правят цялостна диагностика и контролират периодично състоянието ти. При това трябва да си правиш и някои изследвания. И ако излезе, че има някакви нарушения, не изпадай в паника.

Консултирай се със специалист, възможно е проблемът да не е толкова сериозен. Например по-рано при късогледство се е правело цезарово сечение, сега е възможно да си родиш естествено, всичко зависи от състоянието ти.

Избягвай приема на имуномодулатори през бременността

По време на бременността имунитетът ти може да отслабне. Това е предизвикано от това, че много ресурси в организма ти са насочени към развитието на бебето ти. Малкото, макар и да е част от теб, все пак си е отделен организъм.

А бременният организъм се бори с всяко чуждо тяло. И за да не си в конфликт със собственото си дете, организмът ти е принуден малко да понижи защитните си сили. Затова, без да има сериозна нужда от средства за повишаване на имунитета, не ги използвай.

Балансираното хранене, разходките на свеж въздух и каляването ще са много по-полезни.

Лекувай гъбичките навреме

Млечницата по време на бременност е много разпространено явление. Разбира се, че ти се иска да се избавиш от нея веднага. Но няма нужда да бързаш. Ако не те притеснява много, забави приема на лекарства. Но това се отнася само за първата половина от бременността, в последния триместър трябва да я излекуваш задължително. В противен случай тъканите ще станат по-хлабави, което може да провокира разкъсвания.

Ако се окажеш в такава ситуация – обърни се към лекар, който да ти предпише подходящо лечение. Освен това съвременните лекарства позволяват да решиш този проблем само за няколко дни. Дори и да си съвсем здрава, лекарят може да ти изпише продукти преди раждането за профилактика.

Няма нужда да гладуваш преди изследване

Кръв от вените, разбира се, се дава на гладно, но когато трябва да даваш кръв от пръста (освен за изследване нивата на захарта) – няма нужда да е на гладен стомах. Може да се наложи да чакаш реда си на опашката доста дълго, а бебето ти не трябва да страда от недостиг на хранителните вещества.

Информирай се предварително за всичко в родилното

В днешно време лекарите взимат предвид желанията на бъдещите майки, затова обсъди предварително с лекаря си пребиваването си в родилния дом, допълнителните методи за обезболяване и всичко, за което се сещаш.