Ако вече си проучила не само всички рискове, а и си оценила всички плюсове на късното раждане, вероятно си се убедила, че това, че си над 30-годишна, изобщо не означава, че трябва да се отказваш да забременяваш и да родиш дете. Напротив, получаваш редица предимства, само подготовката за късната бременност трябва да е по-добра и всичко ще бъде наред.

Прегледи

Първото, което трябва да направиш при подготовката за късна бременност, е да преминеш пълен медицински преглед, което ще помогне:

  • Да изясни дали имаш някакви хронични заболявания;
  • Да излекуваш болестите, които могат да се излекуват, преди да забременееш;
  • Да видиш подробно какво е състоянието на здравето ти и как да контролираш през бременността си болестите, от които не можеш да се излекуваш.

Вредни навици и спорт

Раждането след 30-годишна възраст носи известни рискове, защо трябва да ги увеличаваш? Сега е времето да се откажеш от вредните си навици и да се погрижиш за тялото си. обърни внимание на такива видове спорт като плуване, бягане, а скоро ще ти трябва и гимнастика за бременни.

Консултации и изследвания

Няма да е излишно при подготовката за късна бременност, макар и да не е задължително, да се консултираш с добър ендокринолог. А също и да си направиш изследвания, които ще помогнат на лекарите да прогнозират настъпването на бременност и да ти дадат съвети за самата бременност.

Късна бременност – какво да правиш?

Подготовката за късна бременност е само половината от работата, която трябва да се свърши, освен това трябва и да си по-отговорна през самата бременност. Какво се има предвид? Гинекологът, който ще наблюдава бременността ти, трябва да е добър специалист, да е добре запознат с анамнезата ти и задължително да има опит с късната бременност. Това е важно, на първо място, защото медицинската помощ за жени над 30 години е много по-широка.

Курс за бъдещи майки

При късна бременност би било много полезно да ходиш на курсове за бъдещи родители още в ранните етапи. Повече по тази тема можеш да прочетеш в статията ни „Трябва ли да ходиш на курсове за бъдещи родители?“.

Това е подготовката за късна бременност и раждане. Както виждаш, няма нищо сложно, достатъчно е да се погрижиш за здравето си и да се прегледаш при съответните специалисти навреме, за да ти дадат по-подробни препоръки, основани на резултатите от прегледите и изследванията ти.