В някои семейства след раждане на едно дете застава въпросът дали може веднага след това да се прави второ бебе. Мненията са много различни – спорят и родители, и медици. Добре ли ще е да се планира бременност след бременността – обикновена (която приключва с благополучно родоразрешение)  или патологична (извънматочна, замразена, след спонтанен аборт, аборт, секцио, лапароскопия и т.н.)? Ще бъде ли готов женският организъм за нов стрес? Ще успее ли да се възстанови?

Във всеки отделен случай има нюанси, които трябва първо да се обсъдят с лекар, а след това да се взима каквото и да било решение. Само специалист, след като те прегледа, може да те посъветва дали да почакаш известно време, или може вече да започнеш да планираш второ дете. До голяма степен това зависи от индивидуалните ти показатели.

След обикновена бременност

Ако първата ти бременност е протекла нормално, раждането е минало добре, бебето е здраво и е активно, а ти се чувстваш страхотно, е напълно възможно да започнеш веднага да планираш следващото си бебе. От физиологична гледна точка, нищо не ти пречи. Но тук трябва да имаш предвид някои моменти.

„За“

  • Докато се подготвяш да станеш отново майка, да ходиш по лекари и да си правиш изследвания, с новороденото бебе може да стои таткото – това е перфектен повод новоизлюпеният татко да се сближи с малкото човече.
  • Вече ще имаш опит в бременността, готова си за предстоящите изпитания. Дори ако преди е имало някакви усложнения и разстройства, със сигурност ще ги вземеш предвид. Психически ще се чувстваш по-добре, тъй като вече няма да ги има излишните и ненужни притеснения.
  •  Токсикозата при втора бременност най-често притеснява жените по-малко. Това е така, защото коремът им вече се е разтеглил, по-ниско е, така че притиска по-малко диафрагмата и червата. И запеците и гаденето при втора бременност са по-редки. Полезен съвет за всички, които планират забременяване веднага след раждането на бебе – задължително носи колан, за да заздравиш мускулите на корема си и да не се разтегнат.

„Против“

  • Все пак бременността е наистина голямо натоварване върху женския организъм. Ако не му осигуриш почивка, може да се обострят здравословните ти проблеми – в частност със съдовете (варикоза), зъбите (ще започнат да се разрушават), косата (ще пада) и т.н. Организмът ти просто няма да успява да натрупа необходимите и полезни вещества.
  • При наличието на някакви хронични болести, когато планираш втора бременност веднага след първата, трябва задължително да си направиш много изследвания. Проблемите могат да се задълбочат и да се обострят, което е много нежелателно.
  • Премисли добре проблема с кърменето. Кърменето е голям стрес за майчиния организъм, а бременността ще е едно допълнително натоварване. Не всеки може да издържи. Освен това младите майки трябва да знаят едно нещо. При кърмене матката се съкращава активно, така че през този период е много голяма вероятността от спонтанен аборт.
  • Още една особеност при кърменето на новородено и едновременно втора бременност – млякото може да спре или да промени вкуса си, заради което бебето може да отказва да се храни от гърда.

Имайки предвид всички тези „за“ и „против“, лекарите съветват при планиране на втора бременност веднага след първата да се направи пауза от не по-малко от 2 години. За този период женският организъм ще успее да си почине, да се възстанови работата на всички органи, да се нормализира промененият хормонален фон. Следвайки тези препоръки, можеш да съхраниш доброто си здраве и да родиш отново при втора бременност здраво бебе, ако минат около 3 години след първото ти раждане. Но това е само в случай че бременността е протекла нормално. Ако е била патологична, трябва да се процедира по съвсем друг начин.

Бременност след замразена бременност

Удачното планиране на бременност след замразена такава предполага няколко етапа. Понякога плодът поради някаква причина спира да се развива и загива (в периода до 28-ма седмица). Това се случва дори и изследванията да са били добри, а двамата родители са здрави. Разбира се, че родителите не могат да се примирят с такава загуба и планират веднага отново зачеване и износване на друго бебе. Тези пориви са напълно разбираеми, но невинаги са целесъобразни, защото тук трябва да се следва специална схема.

  • Задължително трябва да се уточни причината за загиването на плода. Да потърсите лекар (и двамата родители), да се направят всички необходими изследвания и да се елиминира факторът, който е довел до този трагичен край. Без този етап вероятността да не успееш да износиш бебето е много голяма.
  • След като замръзналото в развитието си бебе бъде извадено, трябва да изчакаш минимум половин година – точно толкова време е необходимо за пълното заздравяване и възстановяване на матката. Защото тя се травмира много в резултат на изваждането на загиналия плод.
  • Трябва да се успокоиш и да се подготвиш психически, защото за родителите е трудно веднага след загубата на бебето да се настроят за повторно забременяване.

Само след като и двамата родители преминат необходимите изследвания, изясни се причината за нещастието, което им се е случило, и се настроят за благополучен изход от новата бременност, може да се пристъпи към реализиране на плановете им за нова бременност. Не по-малко печално събитие е спонтанният аборт, след който много двойки искат да възстановят загубата си възможно най-скоро. Доколко възможно е това?

Бременност след спонтанен аборт

Много проблемно е планирането на бременност след спонтанен аборт – самопроизволно патологично прекъсване на бременността. Тук нещата са много по-сериозни, отколкото при замразената бременност, затова трябва изследванията и подготовката да са още по-внимателно проведени.

  • Първо, родителите трябва да знаят точно защо се е случил спонтанният аборт. Най-често това се случва заради някакви външни фактори (травма, стрес), болести (както при майката, така и при бащата), вътреутробни патологии при детето. Своевременното откриване на тези причини ще помогне при следваща бременност да бъдат изключени те, ако е възможно. Ако състоянието на майката не е добро, тя трябва да се излекува.
  • Второ, лекарите препоръчват зачеването на бебе да се отложи с година-година и половина след спонтанния аборт. Това време е необходимо на организма на жената да се възстанови в този случай.
  • Трето, за това време родителите трябва да водят здравословен начин на живот – да се хранят добре, да са често навън, да се наспиват и да откажат вредните привички. Това ще увеличи шансовете за благополучна втора бременност след спонтанен аборт.

Ако се придържаш към тези препоръки, дори и след спонтанен аборт е напълно възможно да износиш здраво бебе. Най-важното е да се подготвиш добре за това събитие и да не е повтаряш стари грешки. Но какво да правиш, ако предишната ти бременност е била извънматочна?

Бременност след извънматочна бременност

Може ли да се планира бременност след извънматочна такава, когато оплодената яйцеклетка се е прикрепила извън матката? Това е много опасно състояние за здравето на жената, операцията е неизбежна, бебето загива. Напълно нормално е след такава загуба да искаш колкото се може по-скоро да заченеш отново. За съжаление, в повечето случаи това е невъзможно. Но не се отчайвай. По-добре:

  • Си направи преглед, изследвания и изслушай съветите на лекаря си дали организмът ти е готов за повторно износване на бебе;
  • Остави организма си да си почине година и половина-две;
  • През това време живей здравословно, възстанови се физически и психически;
  • Ако не се получава да заченеш отново нормално, можеш да опиташ инвитро.

Въпреки че ситуацията е много сериозна, специалистите казват, че е възможно да се зачене след извънматочна бременност. Трябва само да се довериш на лекаря си, да изпълняваш предписанията му, да следваш съветите му, да водиш здравословен начин на живот и да вярваш, че ще се случи. Всичко това работи и в случаите на аборт.

Бременност след аборт и изкуствено раждане

Кога може да се планира бременност след аборт (изкуствено прекъсване на бременността)? Невинаги това е избор на майката – може да има медицински причини за тази неприятна операция. За последваща бременност абортът има редица негативни последици:

  • Травма на маточната шийка, заради която тя губи задържащата си функция;
  • Промяна в регулацията на хормоните, което може да попречи за удачно зачеване в бъдеще;
  • Изтъняване на вътрешния слой на матката;
  • Различни патологии при плацентата и плода.

При планиране на зачеване на бебе след аборт трябва да се вземат предвид негативните последици. За да бъдат изключени те, трябва да се мине през цялостен медицински преглед, да се посъветваш с лекар, да си направиш необходимите изследвания. Зачеването трябва да бъде не по-рано от половин година след изкуственото прекъсване на бременността.

Същото се случва и на онези двойки, които планират бременност след изкуствено раждане, когато се прекъсва нежелана бременност след 20-та седмица чрез провокиране на преждевременно раждане (тоест аборт при късна бременност). Но може ли да се планира бременност след секцио?

Бременност след цезарово сечение/секцио

Много въпроси провокира планирането на бременност след секцио – родоразрешаваща операция, при която бебето се изважда през специално направен разрез на матката. Лекарите в този случай съветват:

  • Между раждането и следващото зачеване да минат минимум 3 години;
  • Преди да се зачене бебето, трябва да преминеш общ преглед и да ти се разреши забременяване от гинеколог.

Разбира се, в живота има много примери, когато след секцио жената зачева много по-рано от препоръчителното време и се ражда пълноценно, здраво, силно бебе. Все пак рискът в тези случаи е много голям.

Бременност след лапароскопия

Медицината днес позволява дори да се планира бременност след лапароскопия – разпространен метод за хирургична намеса, който се използва за лечение на такива гинекологични заболявания като миома на матката, безплодие, извънматочна бременност, непроходимост или запушване на маточните тръби, киста или поликистозни яйчници, ендометриоза. Може да се зачене до година след операцията. Опитите за зачеване могат да започнат 4-5 седмици след лапароскопия. Да, изходът от това мероприятие зависи от типа и сложността на болестта:

  • Около 20% не изпитват никакви проблеми;
  • Също толкова зачеват след 3-5 месеца;
  • При 30% – след 6-8 месеца;
  • 15% – до една година;
  • Останалите 15% може да изпитват редица проблеми със зачеването и тогава се правят допълнителни изследвания и се назначава лечение.

Ако се планира бременност след бременността (независимо каква е била тя) осъзнато, в семейството трябва да се прави всичко, за да се пази жената физически и психически. Това увеличава шанса за раждане на второ здраво бебе, дори ако с предишната бременност е имало някакви проблеми.

Младите двойки, които искат да им се случи това, трябва да имат предвид, че при планирането на бързо повторно зачеване трябва да са под постоянен и строг лекарски контрол през целия период на бременността. Най-важното е да се спазват препоръките, да се избягват притесненията и стресът, да се правят своевременно назначените изследвания, да си по-често на въздух и с нетърпение да очакваш раждането на бебето.