Някои хора бъркат ниското кръвно налягане с хипотония. Но на практика това са различни неща. При хипотония артериалното налягане е по-ниско от 90/60. При това се среща рядко и изисква своевременно сериозно лечение. Но и просто ниското кръвно (горната граница е под 100) може да причини на майката немалко проблеми. Защото две-три-годишно дете изисква много внимание и сили…

Причини за ниското кръвно налягане

Най-често срещаната физическа причина за ниско кръвно при майките е желязодефицитната анемия. На първо място, към нея са предразположени жени, които са родили скоро. Това се обяснява с факта, че организмът дава всичките си запаси от витамини и минерали на бебето. Което води до понижаване нивата на хемоглобин в кръвта, понижаване на тонуса на съдовете, вследствие на това слабост, сънливост, световъртеж.

Едно обикновено изследване на хемоглобина в кръвта може да потвърди или отхвърли наличието на анемия. Да, може и да е скрит дефицитът на желязо, това се определя с помощта на кръвно изследване на феритина и на фактора на кръвосъсирване. Ако резултатите от изследванията не показват нищо, значи може да се изключи анемия и да се търси причината за ниското кръвно другаде.

Следващата възможна причина за нисък тонус на съдовете е хипотериоза (недостатъчност на щитовидната жлеза). За да функционира пълноценно щитовидната жлеза, на организма му трябва йод, ако има дефицит на йод, не са изключени подобни проблеми. За установяване наличието на проблем в работата на тази жлеза се прави изследване на хормона ТТГ. Не забравяй профилактиката – просто можеш да замениш обикновената сол с йодирана. Ако при изследването не се откриват никакви проблеми, причината за постоянната умора трябва да се търси на психично ниво.

Какво да правиш, ако имаш хипотония?

Важно е да разбереш, че кръвно над 90/60 mmHg само по себе си не е болест и може да е нещо нормално, особено при жените (можеш да прочетеш статията ни „Контролиране на кръвното налягане при бременност“). Друга работа е лошото самочувствие и ниският жизнен тонус. Затова трябва да се опитваш да повишиш последното, а не да видиш на апарата за кръвно заветните 120/80, които се смятат за перфектните показатели.

Не е изключено ниското кръвно да е резултат от вегетативно-съдова дистония, която се характеризира с дисбаланс в работата на нервната система и тонуса на съдовете. Тя може да е причинена от невроза или отдавнашен вътрешен конфликт. Ако е така, ще ти помогне квалифициран психотерапевт.

Ако проблемът не може да се реши или просто в момента изобщо не ти стига времето, ще трябва да се приспособиш към ниското кръвно.

Първо, пий колкото се може повече течности, особено ако имаш световъртеж и гадене. Това ще помогне да избегнеш обезводняването. Ако много ти се пие кафе, но заради кърменето не можеш да пиеш, опитай със зелен чай. Разбира се, в разумни количества, все пак бебето също ще получи от тонизиращите вещества.

Въпреки усещането за умора и разбитост, не бива да игнорираш спорта. Плуването, ходенето пеша или карането на велосипед, дори сауната през почивните дни, ще са ти полезни.

И последно, кафето съвсем не е единственото нещо, което може да те оживи. Помагат и някои билки: китайски лимонник, женшен, елеутерокок. Само преди да използваш която и да е от тези билки, задължително се консултирай с лекар. Не забравяй, че билките също са вид лекарство.