На 5-6-годишна възраст детето запомня най-добре ярките образи, които предизвикват силни емоции, но това се случва по-скоро произволно. Но скоро идва училището, където е важно детето да може да управлява паметта си, тоест да си поставя цели и да запомня. Сега ще се спрем по-подробно на развитието на зрителната памет при децата и ще разгледаме как да я тренираме. Ще ти дадем няколко упражнения, които ще помогнат на детето ти да се подготви перфектно за училище.

10 картинки

Сложи пред детето си 10-15 картинки с изображения на предмети, които са му добре познати. Нека ги разгледа внимателно, след което ги махни и след половин минута го накарай да ти назове тези, които е запомнил. Така ще провериш кратковременната му памет. Ако детето е на 6-7 години и назове 6-7 предмета – това е добър резултат.

Сега покажи на детето си картинките, които не е успяло да си спомни. След 10 минути, а след това и след час му предложи да ти изброи всичко, което е видял. Така ще провериш дълговременната му памет. За добър резултат се смята да назове 7-8 от 10.

Какво се е променило?

Ще ти трябват няколко (5-8) играчки или някакви фигурки. Постави ги на масата и накарай детето да ги разгледа. След това то трябва да се обърне, а ти да махнеш, добавиш, смениш една от тях или да им смениш местата. Разбира се, неговата задача е да определи кое се е променило.

Рисуваме по памет

Още едно ефективно упражнение за развитие на зрителната памет при децата, което не изисква никаква подготовка. Достатъчно е да имаш молив и листи. Смисълът му е в това, че ти показваш на детето си лист, на който са нарисувани прости фигурки, то ги гледа, а след това се опитва да ги нарисува по памет.

Внимание на разходка

Така или иначе излизате навън с детето, защо да не използваш това време за развиване на зрителната му памет. Всичко, което трябва да прави, е да обръща внимание на рекламните билбордове, на светлинните реклами, на пътните знаци. А като се приберете вкъщи, го накарай да ти нарисува това, което е запомнило.

Не ни трябва фотоапарат

За да провокираш интереса на детето си, му разкажи за някакви тайни агенти, които запомнят всичко от пръв поглед. А след това му дай задача – нека да запомни поставени на масата предмети, а след това да се обърне и да изброи какво е видяло.

Кутийки

Лесна задачка за развиване зрителната памет при децата, което не я прави по-малко ефективна. За тази игра ще е подходяща кутия с 3-4 отделения, но може да използваш и кибритени кутийки, като ги залепиш една за друга. Сложи в едната от тях дребна играчка, нека детето да види къде е точно. След това махни за малко кутийките от полезрението му, след което детето трябва да посочи в коя от кутийките е скрита играчката.

Интересни картинки

За тази игра ще ти трябват 10 картинки и малко свободно време. Постави ги на масата и в рамките на 30 секунди се опитайте двамата с детето да ги запомните. След това ги махни и се редувайте да назовавате всяка една. Загубилият е този, който не може да си спомни картинката, която все още не е назована.