Много млади майки се интересуват колко течности могат да пият през бременността си. Нали сега трябва да мислят за два живота наведнъж! Съответно количеството течности и качеството им играят важна роля тук. Между другото, както и качеството на продуктите, за което говорихме в статията „Полезните неща по време на бременност“.

Веднага започваме с качеството. Всяка напитка трябва да е полезна за теб и бебето. Изхождайки от това, трябва от първите дни на бременността си да се откажеш от прекомерната (повече от два пъти на ден) употреба на кафе (тъй като то повишава кръвното), сладки газирани напитки (усилват гнилостните процеси) и алкохол (оказва негативно влияние на нервната система).

Що се отнася до въпроса „Колко течности да пиеш по време на бременността?“, тук е малко по-сложно. В този период организмът ти се опитва да направи максимален запас от течности. Защото бебето расте, обемът на околоплодните води се увеличава, обмяната на веществата се забързва, увеличава се натоварването върху бъбреците и сърцето. Добави сега и токсикозата по време на бременност, слюноотделянето, запеците… Разбира се, че нуждата от течности се увеличава.

За да не продължаваме да навлизаме в подробности, ще се спрем на конкретни цифри, макар и ориентировъчни. Между другото, обемът течности зависи пряко от това колко напреднала е бременността. Обърни внимание, че границата е 20-та седмица от бременността. Точно след нея трябва да намалиш приема на течности.

Колко течности трябва да пият бременните жени, общо взето, уточнихме го, остана да уточним кои течности ще са полезни за теб и бебето ти. Макар че това става важно на по-късните етапи от бременността. А през първия триместър няма някакви специални препоръки.

Пий сокове, компоти, кисели, но не забравяй и за обикновената вода. Тя бие всички останали напитки по утоляване на жаждата. Не забравяй и за плодовете и зеленчуците, от тях също ще получиш голямо количество течности.

Някъде 3 седмици преди да родиш трябва да промениш малко режима на прием на течности. Сега трябва да превключиш вниманието си на кисело-млечните продукти: кефир, кисело мляко. Защото те могат да повишат еластичността на тъканите, а заедно с това нормализират работата на червата.

Една седмица преди раждането замени кисело-млечните напитки с отвара от ленено семе за предотвратяване пресъхването на лигавиците. А в деня на самото раждане изпий малко отвара от шипки, малини, мента, френско грозде, маточина и риган. Няма да направи раждането по-безболезнено, но значително ще го облекчи.

Някои напитки можеш да пиеш с лечебна цел. Например чай от джинджифил при токсикоза, лайка при стомашни киселини, фреш от моркови или кисело мляко при запек, чай за бъбреци и отвара от шипки при цистит.