Организирането на мястото за спане на бебето е много важен и отговорен процес. Защото от това колко ще му е комфортно и „правилно“ ще зависи не само да му е удобно, а и здравето на детето. Дори и само фактът, че бебето се буди по-рядко през нощта, е достатъчен, за да започнеш да се интересуваш от това какъв матрак да му купиш, а когато разбереш колко е важно това за гръбначния му стълб, със сигурност ще подходиш много по-отговорно към този въпрос.

Веднага ще отбележим нещо по повод креватчетата от по-големите братчета и сестрички или такива, подарени от приятели. Няма нищо лошо в това да се опитваш да спестиш пари, няма смисъл да купуваш ново креватче, ако можеш да си набавиш безплатно. Но имай предвид, че това не се отнася за матрака. От него най-добре не пести, купи нов.

Но не е достатъчно само да имаш желание да купиш нов матрак на бебето си, трябва да знаеш на какво да обърнеш внимание и на това кое е наистина важно. Работата е там, че при децата S-образната извивка на гръбначния стълб се оформя на по-късен етап, едва след като се научат да се изправят и да ходят. А засега, за да предотвратиш изкривяване, матракът на бебето трябва да е умерено твърд и равен.

Специално внимание при избора на матрак за бебето заслужава пълнежът. Според специалистите матракът трябва да е с натурален пълнеж, защото тези матраци са по-екологични и много по-рядко са причина за алергия.

Природни пълнители за матрак са например конска коса, морски водорасли, люспи от елда. Що се отнася до кокосовия орех – макар да е натурален пълнител, е доста твърд, затова, когато бебето порасне малко, може да спре да му харесва да спи на такъв матрак. Имай предвид това, когато избираш матрак за бебето си.

И последният момент – покривалото за матрак. Обърни внимание на това колко лесно се сваля. Тази уж дреболия може да ти причини излишни неудобства, ако протекторът за матрак се сваля трудно. Защото ще трябва да го правиш често.

Надяваме се, макар и малко, да сме успели да отговорим на въпроса как да избереш матрак за бебето си. И да купиш най-доброто за своето дете. Успех в покупките!