На практика всяка бъдеща майка се е наслушала за епидуралната упойка и проявява голям интерес към темата. Та кой не би искал при раждането си да е в съзнание, а веднага след това да притисне към себе си толкова очакваното си дете, но и при това да не го боли?

Ровят се майките в интернет и в списанията в търсене на ефективни методи за раждане без болка. И най-голям интерес предизвиква епидуралната анестезия, само че не ги успокоява мисълта, че инжекцията ще се бие точно в гръбначния стълб и дали това няма да нанесе травма на гръбначния мозък.

За да развенчаем подобни митове, ще разгледаме как се поставя епидуралната анестезия и толкова опасно ли е това всъщност, колкото хората си мислят.

Та, оказва се, че гръбначният мозък не е въвлечен по никакъв начин в тази процедура. Иглата при епидурална упойка влиза между обвивките около гръбначно-мозъчния канал. А лекарството, което се вкарва, оказва въздействие не на гръбначния мозък, а на излизащите от него коренчета, които под действието на препарата не предават на мозъка сигнал за болка. В резултат на това се получава необходимият ефект – пълно отсъствие на болка. Ето го и отговорът на въпроса ти „Как се облекчава болката при контракциите и раждането?“.

Макар само по себе си поставянето на упойката да не е нещо елементарно. Лекарят трябва да попадне в епидуралната област с иглата в точното време, за да не се ускори процесът на раждане. А на практика това изглежда по следния начин:

  1. Когато дойде време да се постави епидурална анестезия (това ще определи лекарят), анестезиологът ще намаже гърба ти с йод, за да го дезинфекцира, и ще те помоли да седнеш, да се свиеш леко или да легнеш, свита на кълбо. След което настъпва най-важният момент. Докато лекарят вкарва иглата, трябва да лежиш неподвижно. Самото пробождане може и изобщо да не го усетиш, но контракциите ще усложнят до известна степен тази задача. Но ще се справиш, не се притеснявай!
  2. На втория етап от анестезията лекарят ще вкара с иглата в епидуралната кухина катетър, по който ще постъпва лекарството в теб. След което иглата вече няма да е необходима, ще я извадят, а катетъра ще закрепят на гърба си с лейкопласт.

Някои жени много искат да знаят не само как се поставя местна упойка, а и след колко време ще започне да действа тя: веднага ли, или ще трябва да изчакаш? Отговаряме: ефектът от обезболяването ще настъпи след 10-20 минути, но самото усещане като цяло ще зависи от особеностите на самия ти организъм. Някои майки изобщо нищо не усещат, други – лек натиск в долната част на корема, а трети – незначителна болка.

Що се отнася до количеството на препарата, което ще ти влеят, дозата трябва да се изчисли от анестезиолога. Всичко зависи от това колко време трябва да продължи обезболяването. Ако става дума само за времето на контракциите, количеството на лекарството ще е минимално, в резултат на това действието му ще продължи малко, а ти ще си напъваш сама.

P.S. Не забравяй да се запознаеш със списъка от показания за епидурална анестезия ТУК!