Новината за раждането на дете препарира до известна степен дори онези мъже, които отдавна си мечтаят за този момент. Да не говорим за останалите. В главата на бъдещия татко става каша. Появяват се хиляди въпроси: „Ще бъда ли добър баща?“, „Ще успея ли да подсигуря семейството си?“, „Ще мога ли да се грижа за детето?“.

Но това се случва само в първия момент. След това възвръщат увереността в самите себе си. А заедно с нея и усещането за радост и дори възторг. Започват да разбират, че каквото и да се случва, сега вече най-скъпото и най-важното нещо в този живот е детето.

Не се учудвай, ако започнеш да забелязваш, че поведението на съпругата ти много се е променило. Толкова разумна и спокойна преди, а сега може да се разплаче без никаква видима причина. Невидима за теб. А всъщност тя толкова много е искала ягоди, пък ти не си и купил. И съвсем не те оправдава фактът, че никой не ти е искал никакви ягоди.

Гледайки това неприсъщо за половинката ти поведение, неволно се появява въпросът „Как да се държиш, ако жена ти е бременна?“. Не приемай много присърце тези промени в настроението на жена си. Сега тя преодолява много и най-различни, често противоречиви чувства. Скоро заедно ще си спомняте за тези капризи с усмивка. А засега се запаси с търпение, защото на жена ти и е необходима твоята подкрепа.

Първият и доста важен съвет към бъдещите бащи, който можем да дадем, е да проявяват колкото се може повече внимание и загриженост. Повярвай, не е толкова трудно, дори и да си много зает. Положителните емоции на майката влияят много добре на бебето. Например можеш да се събудиш сутринта с 10 минути по-рано и да приготвиш на жена си закуска. За теб това е дреболия, но на нея ще и стане много приятно.

Някои мъже смятат, че износването на дете е работа само за жени и че това изобщо не ги засяга. Не бъди егоист! Съвременните млади двойки си поделят отговорностите наполовина, при това още преди раждането на детето.

Жената знае как да бъде добра майка, но ти ще трябва да се учиш. Само че това е лесно, защото бебето ти те обича много и би му било много приятно да си говорите по-често.

Сега можеш да започнеш да му говориш. Опитай се да галиш корема на жена си, разкажи на бебето нещо интересно – колко непознати неща го чакат, какво му предстои да види и докосне. Колко е красива, любяща и нежна неговата майка. Бебето със сигурност ще реагира – ще притихне, ще слуша, или пък обратното – ще раздвижи ръчичка или краче. Защото то ще познае бащиния глас и допир.

Ще е наистина страхотно, ако заедно с жена си посещавате курсове за бъдещи родители. Опитните специалисти ще ви помогнат да се подготвите за дългоочаквания момент и ще отговорят на много от въпросите ви. Може дори да се съгласиш да присъстваш на раждането.

Още един плюс на тези занимания е, че ще се запознаеш с много такива бъдещи бащи като теб и сигурно децата ви ще са си приятелчета един ден.