Вече знаеш колко натрапчиви могат да бъдат съветите към бъдещите татковци и майки и колко сили са необходими, за да прекъснеш този поток от информация. Когато околните най-накрая свикнат с положението ти, става по-лесно, сякаш проблемът е решен и можеш спокойно да си отдъхнеш. Но нищо не е приключило. След раждането натискът става още по-голям. Ако по-рано нещата са се ограничавали до вниманието на роднини и приятелки, то сега дори и странични хора се опитват да ти дават съвети. Появява се съвсем логичният въпрос: „Как да реагираш на съветите?“.

Всеки ти мисли доброто явно, няма как да обиждаш хората с грубо отношение. Но когато съвети ти се дават дори от продавачката в магазина, това вече е в повече. Опитните майки казват, че най-важното е да издържиш първите три месеца, след това става по-лесно. Въпросът е как?

Преди да мислиш как трябва да реагираш на съветите, опитай да разбереш какво ги предизвиква. Може би, като млада и неопитна майка, отдаваш прекалено голямо значение на думите и преувеличаваш проблема. Да го кажем така, сега коридорът ти на възприемане е по-тесен, дори и най-дребните забележки възприемаш много болезнено.

А може и съветите да не са всъщност толкова много, но ти да циклиш на всеки от тях, много да го мислиш, да се самообвиняваш… Нищо чудно, че след месец проблемът прераства в нещо много по-голямо.

Има го и другият вариант – много млади майки придобиват много комплекси заради неопитността си и наистина правят грешки. Което веднага се забелязва от околните, които искрено искат да помогнат, а не да подчертаят превъзходството си с „умни“ реплики. В този случай трябва да реагираш нормално на съветите, да не се дразниш.

Обърни внимание и на самите съвети, ако те съветват едно и също нещо под различни форми, най-вероятно наистина има проблем, който трябва да бъде решен. Най-правилното решение в тази ситуация е да се обърнеш за съвет към специалист, а именно към педиатъра. Ако излезе, че си била права, още по-добре. Сега ще можеш да изложиш своята гледна точна обосновано, облягайки се на мнението на експерт.

Разбира се, всеки сам решава как да реагира на съветите и колко присърце да ги приема. Но все пак ни се иска да ти дадем един съвет: опитай се да не пилееш енергията си за другите. Те са изложили мнението си и са забравили вече, а ти трябва на всеки да се обясняваш и нещо да доказваш. Най-добре се съсредоточи в това да натрупаш майчински опит и да осмисляш действията си.

Така или иначе, не можеш да убедиш всички. Някои хора, които изобщо не са прави, никога не признават грешките си. Няма как и да накараш хората да спрат да ти дават съвети. Но можеш да реагираш и да възприемаш съветите по друг начин. Бъди добронамерена, изслушвай мнението на другите и помни, че точно ти си примерът за подражание за своето дете. А какъв пример ще бъдеш, зависи изцяло от теб.

P.S. Можеш да почерпиш някои идеи от статията ни „Съвети за бременни“.