На някои хора този въпрос може да им се стори малко странен, но всъщност има жени, които изпитват вина пред екипа и работодателя си, че скоро ще излязат в отпуск по майчинство. Мислят си: „Имахме планове, разчитаха на мен…“

Успокой се. Всички тези мисли и терзания от типа на „Не знам как да кажа на шефа си, че съм бременна…“ трябва да ги изхвърлиш от главата си. Разбери едно, всеки служител във всяка фирма или организация първо гледа личните си интереси и едва след това мисли за другите неща. И това е съвсем в реда на нещата.

А ако толкова много те е грижа за работата ти, тогава трябва да кажеш на работодателя си колкото се може по-рано. Първо, това ще му помогне навреме да промени бъдещите планове и спокойно, без да бърза, да си намери човек, който да те замести, а също и да го обучи. И второ, така ще си защитена, тъй като няма да има право да те уволни.

Обърни внимание, думите „колкото се може по-рано“ предполагат, че разговорът с работодателя ти трябва да се състои, преди бременността да е почнала да ти личи. Това ще ти даде още едно предимство – ще излезеш в очите му като сериозен и отговорен служител.

Е, просто да кажеш на работодателя си не е единственото нещо. Трябва да се подготвиш предварително, че ще стане дума за по-нататъшната ти роля в съдбата на компанията. Трябва първо да прецениш сама за себе си дали ще работиш по време на майчинство, или ще си вземеш отпуск за отглеждане на детето и след колко време изобщо планираш да се върнеш на работа.

До голяма степен нещата зависят от работодателя ти. Някои организации в такива ситуации са винаги насреща и дори правят индивидуален график на работа за бременните жени. Ако ситуацията при теб е такава, не забравяй да обсъдиш предварително с работодателя си не само обемът на работа, която ще изпълняваш, а и как ще се отрази това на заплатата ти.

И най-важното, първо трябва да кажеш за бременността си на началника си, а не на колегите си. Защото, ако той разбере за тази новина от трети лица, това няма да те представи в добра светлина. А в някои случаи дори може да породи лични конфликти между вас.