Здравето не детето зависи до голяма степен от това с какво и как се храни то. Ако поради някакви причини не можеш да кърмиш, трябва да избереш качествено адаптирано мляко за бебето си.

Ако по-рано са давали краве мляко, разредено с вода, то днес вече си има специални храни за бебета, които по състав приличат на кърмата. Има много адаптирани млека, които са не само храна, а и лекарства. Такива смеси трябва да се използват с повишено внимание и само под лекарски контрол.

Анемия

Ако в организма на бебето има недостиг на желязо, лекарят може да предпише адаптирано мляко, обогатено с желязо. Не храни бебето си с такова мляко, ако лекарят не го е препоръчал изрично. Ако е в повече от необходимото, желязото потиска чревните бактерии в организма на бебето.

Алергия към белтък

Има адаптирани млека, в които животинският белтък е заменен с растителен. Но педиатрите не препоръчват бебетата да се хранят с такива млека дълго време, защото те не съдържат необходимите за бебето аминокиселини. В някои продукти белтъкът на кравето мляко е хидролизиран, тоест разложен на аминокиселини. Това неутрализира неговите алергенни свойства.

Колики

Недостигът на лактаза (ензим, който разгражда лактозата) води до подуване на коремчето. В този случай лекарят ще препоръча адаптирано мляко, в което този компонент е заместен с декстрин-малтоза.

Но не забравяй, че коликите може да са предизвикани от въздух, който е попаднал в червата при храненето. В този случай следи гърдите ти да са пълни. Другото, което можеш да правиш при колики, за да помогнеш на бебето си, е да му правиш масаж и да му даваш чай от копър.

Чести оригвания

Този проблем се решава много лесно с помощта на антирефлуксни адаптирани млека. Те съдържат сгъстител, който сгъстява съдържимото в стомаха.

Дисбактериоза

При дисбактериоза се препоръчва адаптирано мляко с пробиотици. В него се съдържат лактобактерии и бифидобактерии, които подпомагат развитието на нормална микрофлора.