Ако бебето ти не е на кърма, а на изкуствено хранене, трябва да подходиш много отговорно към избора на адаптирано мляко. Защото от неговото качество зависи здравето на детето ти.

За да не сгрешиш, най-добре се посъветвай с педиатър, който ще може да те посъветва кое адаптирано мляко да избереш с оглед на състоянието на бебето ти.

Фирмите, които произвеждат храни за бебета, вече много години се опитват да разработят смес, която да се приближава по състав до кърмата. Но все още не са успели да го постигнат. Защото в кърмата е идеално балансиран съставът на всички необходими хранителни вещества и е трудно да се направи аналог.

Първоначално адаптираните млека са се правели от краве мляко на прах. Но с развитието на технологиите започнаха да се продават смеси, които по състава си са адаптирани към кърмата.

Има различни видове бебешки адаптирани млека, за които можеш да прочетеш в статията „Как да избереш подходяща храна за бебето?“. Нека по-добре да разгледаме техния състав.

Какво съдържа бебешкото изкуствено мляко?

  • Белтък от млечна суроватка и казеин – основните белтъци на кравето или козето мляко. Те са основен строителен материал за организма на бебето и катализатор на много биохимични процеси. При това в смесите за бебета до 6 месеца преобладават суроватъчните белтъчини, а след това – казеин.
  • Таурин – свободна аминокиселина, която е необходима за пълноценното развитие на централната нервна система и зрението на бебето.
  • Лактоза (млечна захар) – има голямо значение за храненето на децата до 1 годинка. Тя подпомага по-доброто усвояване на желязо и калций, които са необходими на организма. Подобрява храносмилането, създава благоприятни условия за развитието на микрофлора, дава енергия на детския организъм.
  • Малтодекстрин – природен въглехидрат, който подпомага растежа на бифидобактерии в червата.
  • Линолова киселина – мастна киселина, която е необходима за формирането на главния мозък и ретината на окото. Тя влиза в състава на слънчогледовото, кокосовото, соевото и царевичното масло.
  • Пробиотици – щамове на микроорганизми, които стимулират растежа и размножаването на полезна чревна микрофлора, като по този начин повишават защитните свойства на организма при бебетата. Освен това потиска вредната микрофлора.
  • Пребиотични фибри – регулират работата на храносмилателната система, освен това подпомагат развитието на полезна микрофлора и повишават имунитета.
  • Смола и нишесте – влизат в състава на адаптираните млека за деца, които повръщат често. Те сгъстяват стомашното съдържимо.

Също така в състава на бебешките млека влизат: цинк, манган, мед, йод, селен, които са необходими за нормалното и правилно развитие на бебето. В зависимост от предназначението на адаптираното мляко или възрастта на детето, те са обогатени с витамини и микроелементи. При това съдържанието им в изкуствените млека е повече, отколкото в млякото, тъй като от смесите те не се усвояват толкова добре.