За това колко е важно развитието на фината моторика при децата от най-ранна възраст трябва да знае и всеки родител. Точно тя подпомага пълноценното развитие на говорния апарат на детето, тренира ловкостта и сръчността му, развива интелектуалното му мислене.

Непосредствената връзка с развитието на кората на главния мозък прави този вид дейност за децата просто нещо необходимо. Затова всеки родител трябва да осигури на своето дете набор от развиващи играчки, а също и да играе с него и да прави упражнения за развитие на фината моторика, започвайки след годинката.

Игри за развиване на фината моторика

Какви игри за развиване на фината моторика можеш да играеш вкъщи с детето си?

„Открий играчката“

В тенджера, дълбока чаша или канче налей топла вода (да е дълбоко не повече от 20 сантиметра) и постави на дъното на съда красиви камъчета и раковини. Най-ярката от тях я разгледай с детето си и след това я пусни на дъното, заедно с останалите подобни на нея камъчета. Детето трябва да я намери сред всички други неща по дъното на съда.

„Намери топчето“

За тази игра ти е необходим пясъчник – можеш да използваш пясъчника навън, но от хигиенична гледна точка е добре да напълниш някакво канче или друг съд с пясък. Покажи на детето си топчето и го зарови в пясъка пред него. Детето трябва да го намери. След това зарови играчката така, че детето да не види къде точно си я скрила. То отново трябва да я намери. Но последния етап от тази игра зарови в пясъка два предмета – топче и кубче. Но кажи на детето си конкретно, че ти е нужно топчето. Тази игра развива отлично логиката и оформя моториката на детските пръстчета.

„Бисквита“

Приготви два съда: в единия трябва да е сух пясък, а в другия – мокър. Предложи на детето си да „изпече бисквита“ от пясък с помощта на специални формички. Детето трябва да стигне само до извода, че бисквита ще може да направи само от мокрия пясък.

Освен моториката, тези игри развиват и вниманието, което е изключително необходимо за малките деца. За дете над 3 години можеш да не ограничаваш дейностите му само с весели игри. Опитай да изпълните заедно по-сериозни упражнения с цел развиване на моториката.

Упражнения за развиване на фината моторика

Има най-различни упражнения за развитие на фина моторика, които ще завладеят детето не по-малко от веселите и радостни игри. Не зацикляй на едно-единствено упражнение, опитвай се да сменяш, за да бъдат дейностите на детето ти разнообразни. Ако някое упражнение не му се получава, остави го, но задължително се връщай пак и пак към него, докато детето ти не се справи с него.

„Дружба“

Прочети на детето си тези редове и му показвай какво трябва да прави с пръстчетата. Ако се налага, помагай му в началото. С течение на времето, при системно трениране, детето трябва да може да прави упражненията само, докато му четете.

    Дружат добри зверчета (трябва да „заключи“ всичките пръсти).

    Дружат дребните зайчета (кутретата на двете ръце трябва да се докоснат).

    Дружат в езерото бобрите (безименните пръсти на двете ръце трябва да се докоснат).

    Дружат в небето комарите (средните пръсти се докосват).

    Дружат милите ежковци (показалците).

    Дружат дори мечковци (палците).

    Ех, как се разиграха, по гората се разпиляха (отпуска ръце, пръстите се отпускат и разтръскват).

„Орехче“

Предложи на детето си да търкаля в ръцете си орех. А ти кажи „Търкалям си ореха, за да стане най-големият от всичките“!

„Пчеличка“

Детето трябва да изпъне показалеца си и методично и ритмично да започне да го върти. След това да повтори същото и с другия си показалец. Последният етап е да включи и двете ръце в това упражнение.

Не само с играчки може да се развива фината моторика при децата. Интересните упражнения и разнообразните игри за развитие на фината моторика увличат децата не по-малко, а ползите в някои случаи от тях са дори повече. Въвлечено в активна работа, детето ще мисли, ще размишлява логично, ще избира, ще анализира. Всичко това ще подпомогне неговото интелектуално и речево развитие. Не изпускай този важен момент в живота на детето си.