В менюто на бъдещите майки задължително трябва да има достатъчно минерални вещества. Те са много необходими за пълноценното развитие на бебето. Най-важното е да има баланс!

Фосфорът се съчетава най-добре с калция, протеините и витамин Д. Недостигът на едно от тези вещества може да доведе до сериозни здравословни нарушения.

Състоянието ти се е влошило, започнала си да се уморяваш, станала си по-потисната, отслабнала си? Колкото се може по-бързо разнообрази менюто си с продукти, които съдържат фосфор, защото нуждата ти от него се е увеличила двойно.

Как действа фосфорът?

В организма на възрастен човек има около 1 кг от този минерал. Той се съдържа в костите, зъбите и меките тъкани – мускулни, кръвотворни, нервни. Основната му функция е да регулира обмяната на веществата и да превръща храната в енергия. Освен това фосфорът участва в много физиологични процеси:

  • Регулира киселинно-алкалния баланс в стомаха;
  • Оказва положително влияние на работата на бъбреците, черния дроб и жлъчните пътища;
  • Подпомага деленето и растежа на клетките;
  • Подобрява работата на сърцето;
  • Предпазва от имунен дефицит;
  • Защитава околощитовидните жлези.

За да осигуриш на организма си необходимото количество фосфор през бременността, трябва всеки ден да ядеш около 200 гр месо, 250 гр риба и 300 гр зърнени продукти. Мислиш, че е много? Това си има много просто обяснение.

От първите дни на бременността на първо място е здравето и развитието на бебето. Огромно количество калций и фосфор се изразходва за формирането на неговите кости, зъби, мускулна и нервна системи. Фосфорът е необходим и за развитието на мозъка и умствената активност на бебето.

Този микроелемент участва във формирането на храносмилателните органи, подобрява стомашната секреция, отделянето на жлъчка и е необходим за усвояването на хранителни вещества от организма на бебето.

Фосфорът отговаря за правилното предаване на наследствените признаци. Той е един от най-важните елементи в структурата на ДНК и РНК – с негова помощ се поставя основата на външността на бебето, фигурата, характерът, дарбите му.

Контрол на съдържанието на фосфор в организма

Първи на дефицита на фосфор реагират зъбите, затова във всеки триместър трябва да ходиш на зъболекар. Първият признак е реакцията на зъбите към студено и горещо. Този проблем ще ти помогнат да решиш месните, кисело-млечните и зърнените храни.

При пародонтоза въведи в менюто си продукти, богати на фосфор – зеле, цвекло, моркови, спанак, син домат, магданоз. Между другото, за да се забърза регенерацията на тъканите след пломбиране на зъб, можеш да ядеш ядки (бадеми, фъстъци), тиквени и слънчогледови семки.

Още един начин да разбереш, че страдаш от дефицит на фосфор, е състоянието на косата ти. При нарушен минерален обмен тя става безжизнена и започва да цъфти. Можеш да подобриш състоянието ѝ с повишено консумиране на морски продукти – риба, калмари, скариди, морско зеле. Правилното хранене, заедно с козметичните процедури, ще ти помогне да решиш бързо проблемите с косата.

Минерална диета

Един рибен ден седмично ще осигури на организма ти всички необходими минерални вещества и витамини. Как да избереш каква риба да ядеш, чети в статията „Захранване с риба“. За да получиш максимум полза, най-добре приготвяй рибата на пара или я печи във фурна.

Не по-малко важно е месото. Според специалистите фосфорът се усвоява най-добре от продукти с животински произход. За предпочитане е постното месо – заешко, пилешко, телешко.

За да получиш фосфор от кашите, трябва предварително да накисваш зърната във вода, за да набъбнат. Само след това можеш да си правиш каши.