С всеки ден усещаш как връзката ти с бебето става все по-силна и осезаема. Нищо чудно – вече си в двадесет и шеста седмица на своята бременност. Свикваш с положението си въпреки всички трудности през този период, знаеш дневния режим на бебето си и му говориш.

Развитие на бебето през 26-тата седмица бременност

На бебето с всяка седмица му става все по-тясно в утробата на майка му – то стремително качва тегло, расте, а вътрешните му органи и системи в организма му завършват вътреутробното си формиране.

Двигателна активност

Двигателната активност на бебето се увеличава – мястото в уголемяващата се матка вече е малко – точно затова усещаш все по-силно всичките му ритничета, особено ако те попадат в жлъчния ти мехур или черния ти дроб.

Предлежание

Най-често плодът в утробата на бременната жена по това време вече е с главата надолу, но не се притеснявай, ако не е така при теб: има още достатъчно време, за да се преобърне. Особено ако правиш упражнения при седалищно предлежание.

Възприемане на околния свят

Бебето вижда (макар и размазано), усеща вкуса на околоплодните води и чува неясни звуци отвън и още по-ясно – биенето на сърцето на майка му, работата на стомаха ѝ и пулсирането на кръвта ѝ. Колкото по-често му говориш, толкова по-бързо то свиква със звука от гласа ти, който съвсем скоро ще го успокоява нощем.

Общи показатели

Теглото на бебето през 26-та седмица от бременността е 900 грама, ръстът – до 32 см.

С всяка седмица на бебето му става все по-тясно в утробата ти, а на теб – все по-тежко. Всъщност и двамата се готвите за предстоящото грандиозно събитие  - появата на нов живот, който все още не може да съществува отделно от майката.

Състояние на бременната жена през 26-тата седмица бременност

Сега на теб ти става все по-трудно да вървиш, да дишаш, да се навеждаш и да вършиш физическа работа. Двадесет и шестата седмица е изпълнена с изпитания за теб, но всички те са очаквани и напълно обясними:

  • Задухът при много бременни през този период става вече нещо обичайно, но от тази седмица нататък им става трудно да дишат дори и в спокойно състояние – коремът притиска диафрагмата все по-силно;
  • Все по-трудно се навеждаш, дори и обувките не можеш да си обуеш без чужда помощ (особено ако терминът ти е през зимата). Може би е подходящо да си купиш нови обувки;
  • Започваш да се поклащаш, когато ходиш;
  • Може отново да се появят гадене и киселини, както през първите седмици от твоята бременност – коремът ти става по-голям и притиска стените на стомаха ти;
  • Продължават болките в гърба и кръста.

Въпреки сякаш непоносимите трудности, през 26-та седмица от бременността ти, вече свикваш постепенно и се учиш да се приспособяваш към всяко ново изпитание.

Какво да правиш през 26—та седмица бременност?

В първата точка от плана за действие през тази седмица трябва да е душевният ти баланс – не позволявай на никого да ти го нарушава. Ако в семейството ти има други деца, опитвай се по-често да ги пращаш на баба им, а основната отговорност за тях през този период възложи на баща им – нека се почувства като истинска глава на семейството. За да се облекчиш, можеш:

  • Да усвоиш дихателната гимнастика, за да можеш, когато се затрудняваш в дишането, да разтвориш диафрагмата си;
  • Да продълбаваш да правиш специалната гимнастика за бременни;
  • Да не се срамуваш да се възползваш от помощта на близките ти, ако трябва да си завържеш обувките или да пренесеш нещо тежко;
  • Да внимаваш да не паднеш – сега всяко неправилно движение е опасно за бебето;
  • При киселини и гадене трябва да се храниш на малки порции, но хранително и достатъчно често;
  • Продължавай да ходиш на специалните курсове за бъдещи родители;
  • Погрижи се да си почиваш;
  • Не се напрягай прекалено;
  • Прави си масаж на гърдите, за да ги подготвиш за кърменето.

Ако усещаш, че не можеш поради някаква причина да се справиш с някой от проблемите си през този период, задължително кажи на лекаря си, когато отидеш на преглед.

Преглед при лекаря през 26-та седмица бременност

През двадесет и шестата седмица от бременността плановата консултация може да предполага:

  • Изследване на кръв и урина;
  • Ултразвук в този период се прави рядко, само ако има някакви непредвидени усложнения;
  • Лекарят продължава да проследява кръвното ти, работата на сърцето ти и теглото ти.

Общите препоръки за тази седмица са да запазиш спокойствие, да пазиш душевния и емоционалния си покой и да мислиш само позитивно.