Кърменето е важен етап в процеса на нормалния растеж и развитие на детето. На бебето му е много трудно да се адаптира към новия за него свят. Кърмата ще ти помогне да го храниш с необходимите му микроелементи и вещества.

За ползата на кърмата са написани много книги и са направени много изследвания. Ето, вече няколко поколения жени, учени, лекари и майки не се съмняват, че кърмата е крайно необходима през първата година на детето.

През това време мама ще трябва да забрави за малко за секси бельото и да избере такова, което ще ѝ е по-удобно. На първо място, става дума за сутиена, който е изключително необходим през първата година от живота на бебето.

Защо ти е сутиен за кърмачки?

Прясно родилата жена прекарва много време вкъщи. Затова много жени не разбираш защо да си купуват специален сутиен? В домашни условия можеш да си ходиш и без него. Така дори ще ти е по-лесно и да кърмиш.

Всъщност специалното бельо за кърмачки не е някакъв лукс или приумица, а по-скоро необходимост. Това си има няколко обяснения.

Първо, много често организмът не жената произвежда толкова много кърма, че дори има в излишък. Така гърдите се препълват и дори протича мляко от тях. В тези случаи се използват специални подплънки за гърди, които се поставят в сутиена. Така няма да се притесняваш, че може да се появят мокри петна по блузата ти.

Дори и през цялото време да си си вкъщи, най-малкото, не изглежда добре отстрани. Затова можеш да се погрижиш за приличния си външен вид, като скриеш гърдите си в поддържащ сутиен.

Втората причина се крие във физическите особености. Вероятно много жени са чували, че след кърмене формата на гърдите се променя, увисват и се променят изцяло. Основната причина за това е заради липсата на поддържащ сутиен.

Гърдите на жените се пълнят още през бременността, така се подготвят за производството на кърма. През първите дни след раждането организмът сам започва да произвежда мляко за бебето.

През това време е много важно да носиш специален сутиен. Той ще ти помогне да задържиш формите си, да си останат както преди. Това се отнася не само за едрогърдите жени, а и за онези, които са с малки гърди.

Как да избереш сутиен за кърмене?

Преди да тръгнеш по магазините да си търсиш бельо, е добре да знаеш на кои критерии трябва да обърнеш внимание. Тъй като такива вещи не се купуват често, много жени се отнасят към това бельо като към обикновеното такова, като имат изисквания само към качеството и производителя.

Всъщност това е специално бельо, към което трябва да се приложат съответните изисквания, различни от тези за обикновените сутиени.

  • Цената е първото нещо, което вълнува всички. Опитай се да си купиш сутиен с добро качество, като имай предвид, че такива сутиени се отличават с висока ценова категория. 2 сутиена ще са достатъчни за целия период на кърменето, затова се опитай да не пестиш.
  • Вниманието ти трябва да е насочено само към естествените материи. Първо, перфектен вариант ще е памучният плат.
  • Презрамките на сутиена трябва да са широки (независимо от размера и формата на гърдите ти), така ще им осигуриш най-добро поддържане.
  • Сложи си сутиена и си вдигни ръцете. Ако сутиенът се вдигне нагоре, откажи се от него.
  • Наличието на твърди елементи води до застой на млякото и до лактостаза, затова избивай естествени материи само с платнена основа. Отзад – между сутиена и гърба ти трябва да можеш да вкараш минимум един, максимум два пръста. Това ще значи, че сутиенът е подходящ за теб.
  • Немаловажен фактор е и удобството при употребата му. Презрамките трябва да могат да се регулират лесно, при това да може да е само с една ръка.

Видове сутиени за кърмачки

Обърни внимание на вида на сутиена, преди да го купиш. Всички сутиени са добри, но трябва да си избереш такъв, който ще е най-подходящ точно за теб, затова нека те водят удобството и желаните критерии.

  • Закопчалка между чашките – с помощта на специална закопчалка можеш напълно да разкриеш гърдите си с едно движение и да кърмиш без проблем.

Само че този вариант си има своите характерни недостатъци. Много жени не го харесват, тъй като се откриват и двете гърди, което може да изглежда предизвикателно и отчасти неудобно.

  • Закопчалки с цип – на всяка чашка има специален цип, който се откопчава преди кърменето.

Това е перфектен вариант за вкъщи. Защото с прилепнали дрехи циповете ще прозират много и ще привличат вниманието на околните към гърдите ти. Освен това ще ти е необходимо някакво време, за да разкопчаеш ципа, което няма да се хареса на бебето ти.

  • Закопчалка с копче – на презрамката има специално копче, при натискането на което чашката на сутиена се отваря.

Това е много удобен вариант, който позволява много бързо, с едно движение да накърмиш детето си. Но минусът на този вариант е, че много притиска, с което може да предизвика спирането на кърмата.

  • Топ – един от най-удобните варианти, при който отзад има специален удобен гръб, а отпред има допълнителен слой плат, който се сваля, за да се кърми бебето.

Минусът е, че не може да се използва от жени с големи и пищни форми на гърдите.

  • Закачалчици на презрамките – този вид сутиени за кърмачки се смята за един от най-популярните.

Той се отличава с ниска цена и лесна употреба. Над всяка чашка има специална закачалчица за презрамки, която се откачва и закачва лесно. Този сутиен е подходящ както за едрогърдите жени, така и за жените с по-скромни форми.

Как да избереш модела сутиен за кърмачки?

Важен момент е покупката на сутиен за кърмачки. Специалистите съветват да си купиш такъв сутиен в края на своята бременност. Когато гърдите ти вече са се оформили, можеш да предположиш колко още ще се променят. По принцип след раждането може да се променят, но не много.

Първото нещо, което трябва да направиш, е да измериш обиколката на гърдите си. Това е основният показател, който ще гледаш, когато си купуваш сутиен за кърмачки. Обиколката на гърдите трябва да се измерва по най-големия показател – там, където е най-много.

След това трябва да измериш обиколката под гърдите си. Така ще получиш две характерни числа.

При избора си на сутиен обърни внимание и на наличието на шевове. По принцип най-удобните сутиени за кърмачки са безшевните, но те няма да могат да поддържат добре голяма гръд.

Не си купувай само един сутиен. Купи си няколко, защото този тип бельо се пере често, тъй като се цапа с кърма.

Кога се носи сутиен за кърмачки?

Независимо от това, че младите майки прекарват много време вкъщи, задължително трябва да носят сутиен за кърмачки. Това не необходимо, за да поддържат гърдите си в правилната им форма и да избегнат протичането на кърма.

Във връзка с това, че ще носиш сутиен по цял ден, е логично да си избереш максимално удобен за теб модел.

Лекарите съветват да сваляш сутиена преди сън. Много жени може да се оплакват от прекомерното количество кърма, което буквално изтича от гърдите им нощем. Да, има много минуси тук. Но докато спиш, организъм ти си почива, а това е просто необходимо за нормалното развитие на организма ти.

Младите майки като никой друг трябва да възстановяват силите си.

Откъде да си купиш сутиен за кърмачки?

В днешно време има няколко варианта, откъдето да си купиш специално бельо.

  • На пазара – тук ще намериш стоки на ниски цени, но можеш само да гадаеш дали са качествени. Затова, ако не се притесняваш да рискуваш собственото си здраве и развитието на бебето си, можеш да избереш евтиното.
  • В аптеките – аптечните средства са винаги проверени, имат съответните сертификати и лицензи, затова можем смело да твърдим, че в аптеките се продават най-добрите стоки.
  • В интернет – много потребители се лъжат от достъпната цена. Със сигурност е така, но сутиен за кърмачки се избира, преди всичко, да е удобен. А е много трудно да разбереш доколко удобен е купеният от интернет магазин сутиен. Не можеш даже да го пипнеш, за да усетиш поне дали материята е приятна на допир.
  • В магазини за бельо – специализираните отдели за бельо са с широк асортимент, което ще ти позволи да си избереш най-подходящия модел сутиен за кърмачки.
  • В магазините за бременни – целта на тези магазини е да удовлетворят търсенето на бременните и родилите жени. В тях можеш да видиш най-популярните и удобни модели сутиени за кърмене.

Важно за хигиената на гърдите

Много е важно да се грижиш за хигиената на гърдите си. Това е показател, който може да се отрази негативно на здравето на новороденото. Защото при инфекция на гърдите бебето може да се зарази с нея.

От първия ден след раждането трябва да следиш гърдите си. Трябва да ги миеш периодично с топла вода. За да избегнеш нацепването на зърната, е добре да ползваш специални средства за тази цел.

Има кремове, предназначени за деца. След употребата им няма нужда да си миеш гърдите. Избери си крем или мазило, подходящо специално за твоите гърди.

Освен всичко друго, трябва да си слагаш подплънки за кърмачки в сутиена. Те са необходими, за да защитиш дрехите си от петната от кърмата и да се предпазиш от възможни инфекции. Подплънките трябва да се сменят на всеки 2-3 часа, така ще се защитиш от вируси и инфекции.

Заключение

Няма нищо страшно в сутиените за кърмачки. Да, не са толкова секси, но не се притеснявай, защото ще носиш такъв сутиен временно.

Повярвай, през първата година от живота на детето и кърменето майките мислят предимно за личния си комфорт и удобства. И така трябва да бъде, защото трябва да се погрижат да имат достатъчно кърма за детето си.