Много удобен, практичен и универсален вид дреха са дънките за бременни, затова не се отказвай от тях в периода на бременността си. Ако си избереш правилно дънки, те ще ти служат от първия месец на бременността до връщането ти във формата, в която си била, преди да забременееш.

За да се насладиш на дънките си, трябва да си наясно с някои малки тайни и важни нюанси относно избора и особеностите на носенето на този вид панталони през този толкова важен период от твоя живот – твоята бременност. Отговорите на най-актуалните въпроси за избора на дънки ще намериш сега.

Как да си направиш сама дънки за бременни?

За да не харчиш пари и време в търсенето на подходящия за теб модел, можеш да си ушиеш дънки за бременни и сама, ако имаш вкъщи шевна машина и някакви елементарни умения да работиш с платове. Има много начини да си направиш бременски дънки – ще ти опишем най-лесния, заради което е и най-популярният. Няма да ти отнеме много време и няма да са ти необходими кой знае какви умения. За да си направиш дънки за бременни от обикновени такива, ще ти трябват следните материали:

  • Дънки (трябва да са ти по-големи от нормалното);
  • Блуза (от еластична материя);
  • Конци, игли.

Схемата за преправянето на дънки в дънки за бременни е лесна и включва няколко етапа:

  • Започни отстрани, трябва да разпориш предната част на колана на дънките.
  • След това отрежи предната част на блузата и я приший към дънките. При това отстрани не трябва да ги зашиваш.
  • За да си ушиеш дънки за бременни сама, към колана им се подпъхва, а след това се налага плат от блузата така, че да се получи колан. След това го зашиваш по цялата дължина.
  • Остана да пришиеш колана и отстрани и дънките са готови.

Както виждаш, много е лесно да си направиш дънки за бременни сама. Трябва ти само свободно време и елементарни умения да боравиш с платове. Така ще си сигурна, че дънките ще ти седят добре, а най-важното – ще са ти удобни.

Не е ли вредно бременните жени да носят дънки?

Много бъдещи майки се чудят дали може да носят дънки, няма ли да им навредят, ще им е удобно ли? Някои смятат материята им за много груба и твърда, че не позволяват да се движиш свободно. Всъщност специалистите казват, че този вид дреха не може да навреди при бременност, ако е избрана (или ушита) правилно. Дънките за бременни имат много повече предимства пред обикновените панталони:

  • Обикновено те са със специална кройка в горната част (започва от линията на бикините и продължава нагоре), със специални еластични вложки и всякакви атрибути за стягане са, заради което са много удобни за носене;
  • Благодарение на всички тези приспособления тези панталони ще „растат“ заедно с корема ти;
  • След раждането ще поддържат и дори ще стегнат кожата на корема ти, за да се „прибере“ по-бързо.

Във връзка с това бъдещите майки няма от какво да се притесняват да носят дънки – удобно и стилно е, така че не се отказвай от това удоволствие. Ший си, купувай си и се наслаждавай на удобството да носиш дънки за бременни.

Мака че много жени поддържат противоположната гледна точка, която казва, че този тип дрехи не трябва да се носят при бременност.

Защо бременните не трябва да носят дънки?

Да, днес много често можеш да чуеш, че този вид дрехи не са най-добрият вариант за този важен период от живота ти. Но защо бременните не трябва да носят дънки? Какви доводи дават привържениците на тази идея?

  • Някои смятат, че тези панталони са много груби и могат да причинят триене в областта на половите органи, което може да доведе до нежелани последици.
  • При направата на дънки недобросъвестните производители могат да използват не много качествени бои. При допира с тялото това може да провокира алергичен дерматит.
  • Според психолозите дънките предизвикат истинска зависимост, което не се отразява много добре на психическото състояние на бременните жени.

Анализирайки тези фактори, сама си направи извод дали ще носиш дънки, докато си бременна. Изборът си е само твой. И ако той е положителен, имай предвид някои нюанси, когато си купуваш дънки, за да не се разочароваш и да не ги оставиш да събират прах в ъгъла на гардероба си.

Как да избереш дънки за бременни?

Един от най-актуалните въпроси е как да си избереш дънки за бременни, за да не ти притискат корема и да са ти удобни? Тук трябва да знаеш следните нюанси:

  • Дънките не трябва по никакъв начин да ти стискат в долната част и отстрани на корема. За да провериш дали няма да ти стискат, когато ги пробваш, не се притеснявай да се разходиш с тях и да приклекнеш. Дори и да ти харесва как ти стоят и колко подходящи са за твоята фигура, ако усещаш, че ти стискат в областта на корема, не се замисляй, откажи се от тях.
  • Дънките не трябва да са ти тесни – трябва да са ти максимално свободни. Помни, че през бременността краката ти ще изпитват голямо натоварване, а тесните дънки може да ти причинят проблеми с кръвообращението.
  • Избери дънки с еластичен колан, които са направени със специална талия за корема.
  • Трябва да можеш да обуваш дънките свободно и да ги регулираш без никакви проблеми.

Запомни: когато си купуваш дънки за бременни, зависи само от теб дали ще са ти удобни. Ако се появят някакви съмнения в теб, когато си избираш дънки, по-добре се откажи от тази покупка и продължи да търсиш по-подходящи. Дори и да не си избереш желания модел, винаги можеш да ги преправиш, както описахме по-горе.

Кои дънки за бременни са най-добри?

Всяка жена иска да знае кои дънки за бременни са най-удобни и най-добри. Това можеш да си го прецениш само ти, след като ги пробваш. Има 4 типа модели, предназначени точно за бременни, като при всеки от тях си има особености.

  • Без еластични вложки, със специална талия под корема – задната част на колана е повдигната, предната – по линията на бикини зоната. Коланът се регулира. Такива дънки се препоръчват от началото на бременността до към 7-мия месец.
  • С еластична вложка, със специална талия под корема – еластичният колан ще ти подари комфорт през цялата бременност. Тези дънки ще ти послужат и след раждането.
  • С еластичен колан, със специална талия на корема – широкият и еластичен колан играе ролята на бандаж. Смята се за най-универсалната конструкция, която ще е подходяща от самото начало до самия край на бременността.
  • С еластичен колан и висока талия – коланът покрива целия корем, като се стяга с връзки. Основният плюс тук е, че са подходящи за студено време. Проблемът е дали ще са ти удобни за през лятото – по-скоро ще ти е топло с тях. Освен това можеш да ги носиш само с дълги блузи, а и не можеш да ги ползваш, преди да влезеш в  4-5-ти месец бременност заради големия колан.

И като заговорихме, за да разбереш кои дънки са най-добри за бременни жени, трябва да изходиш от това колко напреднала е бременността и от индивидуалните си предпочитания.

Как се носят дънки за бременни?

Притеснявайки се от някакви нежелани последици, много жени искат да разберат как се носят дънките за бременни, за да им е максимално удобно. По принцип те не се различават по нищо от обикновените дънки. Най-важното е да избереш специален модел и да регулираш колана навреме, спрямо растящия ти корем, за да не го притиска нищо.

Защо се смъкват дънките за бременни?

Често по форумите се среща въпросът „Защо дънките за бременни се смъкват постоянно и какво да правя?“. Това се случва само защото не е бил избран правилият размер на дънките за бременни. Трябва само да почакаш малко, докато ти порасне коремът, и проблемът ще се реши от само себе си.

Ако имаш съмнения дали да си купиш и да носиш дънки по време на бременността си, тези полезни съвети ще ти помогнат да вземеш правилното решение и да не се разочароваш от покупката си.