Развитието на дете на 8 месеца протича много бързо. Бебето ти вече може да се изправя само, като се държи за стените на креватчето си, освен това може лесно да седне или да легне. Когато го държиш за ръчичка, се опитва да ходи.

Бебето вече играе осъзнато с играчките, разглежда ги по-дълго, ако му покажеш как да бута количка, ще повтори действията ти.

Сега бебето общува с огромно удоволствие с възрастните. Може да изпълнява прости действия, ако го накараш, например да помаха с ръчичка „за чао“, да намери с поглед определен предмет, да играе с ръчички, да пляска.

Режимът на хранене на бебе на 8 месеца е същият – 5 хранения през 4 часа. Денем бебето спи 3 пъти по ч,5-2 часа. Будува след хранене също толкова време. На тази възраст е важно да спазвате дневния режим, за да се оформи така нареченият динамичен стереотип при детето (когато детето изпълнява ежедневните си дейности почти автоматично).

Ако дневният режим на бебето се нарушава, могат да се появят проблеми: да не иска да яде навреме, вечер да го приспиваш трудно, денем – обратното – да не можеш да го събудиш. Не забравяй и за гимнастиката и масажа.

Не ограничавай детето да се движи, защото сега постоянно усъвършенства моторните си умения. Сега е подходящо време да му купиш първите обувки. Трябва обувките да са удобни и да му стават. При това не е необходимо да взимаш бебето с теб в магазина, можеш да наложиш крачето му на лист хартия и да изрежеш шаблон.

В магазина обърни внимание върху подметката на обувките, тя трябва да е мека и да не се пързаля, за да се оформи правилно походката му. Също така обувките задължително трябва да са ортопедични. Обърни внимание и на задната част на обувките за бебето, трябва да са цели, за да се фиксира добре крачето.

Често води детето до огледалото, собственото му отражение трябва да му хареса много, макар още да не разбира, че това е неговото отражение. Опитай се да коментираш действията си, защото бебето много обича да те наблюдава и тези упражнения ще му помогнат да развие речта си по-бързо.

Сега на бебето ще му е много интересно да разглежда дома ви, затова се погрижи за безопасността му. Сложи ключалки на чекмеджетата, тапи на контактите, и следи да не се качва нависоко.