Показатели за развитие

Бебето вече се обръща от гръб по корем, но и обратното, опитва се да пълзи. Може бебето ти все още да не се е научило да стои седнало само, но вече седи много по-стабилно. Но не бързай да слагаш детето седнало, все пак мускулите му все още са слаби, ще мине още малко време и ще седи самостоятелно.

Ако придържаш бебето за ръка, то ще може да стане и да се опитва да прави крачки. С играчки вече играе по-дълго време, прехвърля ги от едната ръка в другата, ако паднат, може само да ги вдигне. Освен това бебето започва да произнася първите си срички.

Хранене на бебе на 6 месеца

Бебе на 6 месеца се храни 5 пъти дневно на всеки 4 часа. След хранене бебето будува и е бодро 1,5-2 часа, след което спи 1,5-2 часа. През нощта бебе на 6 месеца спи около 10-11 часа. Гимнастика и масажи най-добре прави след второто хранене.

Обръщай повече внимание на масажа (поглаждане, разтриване), прави го преди гимнастиката и след нея, а също и между различните упражнения. Прави упражнение „Седни“. Постави бебето по гръб и му дай да хване палците на ръцете ти, а с другите си пръсти дръж ръчичките му над дланите и леко го притегляй към себе си. Можеш да държиш детето и да го поставиш вертикално на пода, за да пристъпи с крачета.

На тази възраст при бебетата започват да никнат зъбките. За някои деца този процес минава много леко, но има деца, които вдигат температура, общото им състояние също се влошава. За да облекчиш страданията на детето си, можеш да масажираш венците му с пръст, но много внимателно и нежно. Може да купиш специални гелчета, но преди да ги използваш, се консултирай с лекар. Можеш да му купиш и специални играчки за зъби, в които има чиста вода, можеш да охладиш тази играчка и да я дадеш на бебето да я гризе. Студеното ще успокои раздразнените венци.

Трябва да започнеш да се занимаваш с изграждането на говор на бебето си. Говори му повече и то ще се опитва да ти отговаря, ще произнася отделни звуци и срички. Сега е подходящо време да четеш приказки на детето си. Можеш да играеш с него на криеница, като криеш себе си или него зад пелена, това много се харесва на бебетата на тази възраст. Играчките, които издават звуци, ще са толкова интересни, колкото никога досега не са били.

Опитвай се да се разхождаш с бебето на ръце из дома ви, като му показваш и коментираш противоположни действия – прозорецът е отворен – затворен, радиото е включено – изключено. На детето много ще му хареса и ще разшири речниковия му запас.