Теглото на бебето на тази възраст трябва да е около 7 килограма. Ежедневното качване на тегло е характерно за тази възраст и е около 20 грама на ден. Към растежа си бебето трябва да прибави около 2 сантиметра.

Бебето ти с лекота се обръща от гръб по корем, след което може, опирайки се на изпънатите си ръчички, да разглежда играчките пред себе си и да се опитва да пропълзи до тях. Поддържай бебето под мишниците и ще видиш, че то вече достатъчно добре стои на крачета и се опитва да прави крачки.

Ако му дадеш играчка, то ще може осъзнато да я вземе и ще започне да я разглежда. Сега детето започва да различава близките и непознатите хора. Виждайки чужд човек, може да се разплаче.

Хранителен режим

Бебето на 5 месеца се храни по 5 пъти на всеки 4 часа. След хранене бебето не спи 1,5-2 часа. Сънят след игра продължава 1,5-2 часа, но вече е 3 пъти дневно, вместо 4. През нощта бебе на 5 месеца спи по 10-11 часа. Бебето ти расте и дневният му сън вече не е толкова здрав, затова не бързай да започваш да чистиш вкъщи или да готвиш, шумът ще му пречи. Затова, за да си почине бебето и да преработи получената информация, не му пречи със звуци и използвай случая самата ти да си починеш.

Хранене

Ако детето е на адаптирано мляко, можеш да въведеш първата твърда храна (прочети за това по-подробно в статията „Кога се захранва бебе?“ ). За целта е подходящо пюрето – картофено, от ябълки. Но имай предвид, че трябва да започнеш с едно и в малка доза, постепенно увеличавайки дозата и менюто.

Сега можеш да даваш и сокове, но първо, по няколко капки, като наблюдаваш реакциите на бебето. И още, най-добре въведи сока, когато вече е пробвало пюрето. Ако бебето ти започне да не се чувства добре, не продължавай и извикай лекар.

На 5 месеца бебето е много активно и обича да играе. Затова му избери място, където ще може да пълзи, и сложи около него играчки, тогава ще трябва да ги достига, като постоянно ще променя позата си и ще се движи, а това за него в момента е много полезно. Обърни внимание, че детето вече много харесва играчки, които издават някакви звуци.

И последно, може би си забелязала, че бебето ти много обича да гледа телевизия, но не те съветваме да не допускаш това. Телевизията е силен дразнител за децата, затова няма да има никаква полза от нея.