Да разгледаме основните показатели на развитие. През третия месец бебето вече може да съсредоточава погледа си върху лицето на човек, който му говори, или върху играчка. Когато се приближаваш до бебешкото креватче, бебето веднага те познава, усмихва се, движи ръчички и крачета.

Ако поставиш бебето по гръб, вече виждаш колко по-силно е станало, вече може да лежи, вдигайки високо главата си за няколко минути.

Ако повдигнеш бебето за ръце, ще видиш, че то вече може да държи главицата си вертикално, но най-добре я придържай с ръка. Хвани бебето по мишниците и виж колко силно може вече да се оттласква с крачета.

Режимът на хранене не се променя, бебето яде някъде на всеки 3,5 часа, средно се получават по 6 хранения на денонощие. След хранене бебето играе 1-2 часа, след което спи час и половина-два. Нощният сън на бебе на 3 месеца е 10-11 часа.

След изпълнението на ритуалите бебето започва да се ориентира във времето и може да спи, без да се буди по цяла нощ. Ако мрънка през нощта, за да слагаш бебето да спи по-лесно, вземи си лампа без кабел, която се включва директно в контакта. За бебето светлината не играе никаква роля, но ти ще можеш да се ориентираш по-добре и да не се нараняваш, когато ставаш да го обслужваш.

Бебето ти вече може да се обръща по корем и става по-активно, затова внимавай да не падне. Закачвай играчки в креватчето на бебето, нека почука по тях с ръчички и крачета.

По-често слагай бебето по корем, за да тренира мускулите си, и поставяй пред него играчки, за да се опитва да пропълзи към тях. Това ще се отрази положително на развитието на детето. И не забравяй, че през 3-ти месец се прави имунизация срещу дифтерия, коклюш, полиомиелит, тетанус, хемофилус инлфуенце тип Б и хепатит Б (втори прием) (по Имунизационен календар за 2021 година).

Ако бебето е нахранено, преоблечено, но все още мрънка, може просто да му е скучно. Отделяй му повече внимание, играй с него, закачи играчки в креватчето му, за да може да си играе само.

Играйте на игри с пръсти, те развиват прекрасно фината моторика. Вземи бебето на ръце и се разходете из къщи, нека разгледа обстановката. Най-общо, през този период любовта не може да „развали“ детето.