Показатели за развитие

Бебе на два месеца вече може да съсредоточава погледа си достатъчно дълго върху неподвижни предмети и върху лицата на хората. Освен това може дълго време да следи движещи се играчки.

При възпроизвеждане на продължителен звук се обръща по посока на източника на този звук. Ако поставиш бебето по корем, то се извива леко и се опитва да вдигне главица, но може да я задържи само няколко секунди, след което известно време лежи неподвижно и си почива, защото мускулите на гръбчето и вратлето му са много слаби все още. На тази възраст детето започва да издава звуци, а към средата на месеца някои бебета започват да се усмихват осъзнато.

Хранене на бебе на 2 месеца

Бебето на два месеца се храни на всеки 3,5 часа, някъде около 6 пъти на ден. След хранене бебето спи около час, може и повече. Сънят между храненията продължава 2-2,5 часа. Нощният сън при бебе на 2 месеца продължава някъде около 11 часа.

Бебето все още не прави разлика между деня и нощта, затова някои деца се будят често нощем. Затова, за да се установи правилен ритъм на бодърстване и сън, трябва да му изградиш ритуали, след които ще спи цяла нощ: на първо място е къпането, след това може да му пееш песничка. Денем – обратното – играй повече с бебето, говори му, ходете на разходки. Така ще научиш детето си да различава деня от нощта.

През втория месец бебето се развива активно. Сега трябва да му правиш масаж, това стимулира силно развитието му. Масажирай леко ръчичките (от дланите към раменете), крачетата (от стъпалата към бедрата), разтривай стъпалата му. Не забравяй да поставяш често бебето по корем, така ще тренираш мускулите на врата и гръбчето му. Не използвай различни „кенгура“, вертикални кресла, защото мускулите на бебето са много слаби и това може да доведе до изкривяване на гръбначния му стълб.

Ще отбележим, че бебе на 2 месеца започва да става все по-активно, затова не забравяй за безопасността му. Не оставяй бебето си без надзор на масата за повиване, дори и да си се обърнала само за минутка, дръж бебето за ръчичката. И още, не слагай на вратлето на бебето някакви панделки, синджирчета с висулки и т.н.